Připomeňte si kouzlo starých dobrých časů s receptem, který byl téměř zapomenut: lahodný máslový korpus z kynutého těsta. Tento tradiční pokrm přináší do vaší kuchyně vůni nostalgie a tepla domova. Obnovte s námi tradici a nechte se unést na vlně babiččiných kulinářských tajemství.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Máslový korpus z kynutého těsta
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2/3 kostky čerstvého droždí nebo 2 + 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
- 160 ml vlažné mléko (2/3 šálky)
- 30 g cukru (2 lžíce)
- 350 g univerzální mouky (2 + 1/2 šálky)
- špetka soli
- 1 vejce
- 50 g změklé máslo
Ostatní:
- olej – na vymazání formy
- 100 g cukru (1/2 šálky) – na posypání
Náplň:
- 225 g máslo (1 šálek)
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte čerstvé droždí nebo aktivní sušené droždí, přilijte vlažné mléko, přisypte cukr a 1-2 lžíce mouky – promíchejte a dobře rozmíchaný kvásek nechte přikrytý v míse s fólií vzejít při pokojové teplotě 10-20 minut.
2. Do mísy od mixéru nasypte zbytek univerzální mouky, přidejte špetku soli, kvásek, změklé máslo a rozklepněte vejce – vypracujte těsto.
3. Formu na pečení o rozměru 29 x 21 cm si vymažte olejem a pomocí válečka rozprostřete vypracované těsto, které přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 20 minut kynout na teplém místě.
4. Po 20 minutách by jste měli získat pružné a nadýchané těsto, do kterého pomocí nějaké tyče udělejte malé důlky. Do nich poté dejte kostky/plátky másla a posypte cukrem.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 160 °C.
6. Po upečení babiččin lahodný máslový korpus podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!