Babiččina sekaná s opečenými bramborami a volským okem

Babiččina sekaná s opečenými bramborami a volským okem je klasickým a milovaným jídlem, které přináší pocit domova a tepla. Tento recept je ideální pro nedělní oběd nebo kdykoliv, kdy si chcete pochutnat na něčem tradičním a velmi chutném. Postupujte podle následujících kroků a vytvořte si kus gastronomického dědictví přímo u vás doma.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat

  • Mleté maso (mix hovězího a vepřového) – 750 g
  • Cibule – 2 ks, větší, nakrájené najemno
  • Česnek – 3 stroužky, prolisované či utřené
  • Vejce – 2 ks
  • Sůl – 2 ČL
  • Majoránka (drhnutá) – 2 ČL nebo hrst čerstvých bylinek (majoránky, oregána a petrželky)
  • Strouhanka – 6 hrstí
  • Mléko – pouze pokud nebude sekaná držet pohromadě
  • Anglická slanina – 14 plátků

Jak budeme postupovat

1) Příprava masové směsi: Mleté maso smíchejte v míse s nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, solí a majoránkou. Také přidejte 1 vejce a 1 žloutek, zbylý bílek si ponechte v hrnku stranou. (Na závěr jím potřeme hotové šišky sekané.  Přidejte strouhanku a případně mléko, pokud směs nedrží pohromadě.

2) Formování a obalení sekané: Z masové směsi vytvořte bochánek nebo několik menších šišek. Obalte je plátky anglické slaniny.

3) Pečení: Sekanou v pekáčku podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba hodinu. Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem.

4) Podávání: Hotovou sekanou podávejte nakrájenou na plátky s opečenými bramborami a volským okem.

Připravte si také:

Závěr

Babiččina sekaná s opečenými bramborami a volským okem je jídlo, které v sobě nese chuť tradice a domácího pohodlí. Je to dokonalý pokrm pro všechny, kdo si chtějí vychutnat klasiku české kuchyně. Užijte si tuto delikatesu s rodinou a přáteli a nechte se unést vůní a chutěmi, které budí vzpomínky.