Vítejte u receptu na tradiční moravské koláče, které jsou nejen chutné, ale i naprosto fantastické! Tento klasický recept vám přinese chuť domova a zaručeně vás okouzlí svou lahodností. Připravte se na kulinářský zážitek plný šťavnatosti a dokonalé sladkosti.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí kynuté moravské koláče
Co budeme potřebovat:
- 3 a ½ šálky hladké mouky (450 g)
- ¾ šálku mléka (180 ml) vlažné, ne horké
- 2 a ½ lžičky sušeného droždí
- ⅔ kocky másla (75 g) rozpuštěného, ne horkého
- ⅓ šálku hrubého cukru (70 g)
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkové pasty (volitelné)
- špetka soli
Na potření vajíčkem:
- 1 vejce rozšlehané vidličkou
Náplň pro koláče:
- dle vašeho gusta
Jak budeme postupovat:
1. V malém hrnci ohřejte mléko na vlažnou teplotu. Do mléka nasypejte sušené droždí a lžíci cukru. Cukr pomůže aktivaci droždí. Vše promíchejte lžící a nechte na teplém místě asi 10–15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
2. Mezitím rozpusťte máslo, které by mělo být polotekuté, ale ne horké.
3. Do mísy přidejte mouku, cukr, sůl. Přidejte vejce, vanilku, rozpuštěné máslo a aktivované droždí s mlékem.
4. V míse hrubě promíchejte všechny ingredience vidličkou. Dejte směs na pomoučený pracovní povrch a rukama ji zpracujte do hladkého, pružného těsta. Pokud je těsto příliš lepivé, posypte ho lžící mouky a pokračujte v hnětení. Opakujte, dokud není těsto nelepivé.
5. Vraťte těsto zpět do mísy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho v teplém místě kynout asi 40 minut.
6. Přeneste těsto na pracovní plochu a rozdělte ho na stejné části. Pokud máte kuchyňskou váhu a chcete mít koláče stejné velikosti, zvažte každý kousek na váze. Hmotnost kousku těsta na jeden koláč je asi 45 g.
7. Každý kousek těsta tvarujte do koule. Položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Mezi koulemi nechte dostatečný prostor, aby se koláče nepřilepily. Klasický moravský koláč je kulatý!
8. Nechte koule těsta kynout na teplém místě dalších 40 minut. Pokud necháte těsto kynout na kuchyňské lince, přikryjte ho čistou utěrkou.
9. Nyní je čas tvarovat koláče! Musíme vytvořit krásný kulatý koláč a vytvořit pro umístění náplně prohlubeň uprostřed.
10. Vezměte zaoblenou nádobu, například sklenici. Já jsem použil měřící hrnek o objemu ½. Obalte dno čistým kuchyňským hadříkem, aby nebyly žádné záhyby. Lehkým tlakem zhora rovnoměrně vtlačte obalenou nádobu do těsta. Koláč se rozprostře široce a kulatě a uprostřed se vytvoří prohlubeň pro umístění náplně.
11. Ve mělké misce rozšlehejte vejce vidličkou. Nanesete ho na okraje koláčů.
12. Nyní umístěte náplň na střed každého koláče. Stačí přibližně 1 až 1½ lžíce náplně na jeden koláč. Pokud chcete, posypte koláče drobenkou.
13. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vložte do trouby a pečte 15–20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Hotovo! Dobrou chuť!