Představujeme vám recept na tvarohově-čokoládový koláč Mramor, který kombinuje lahodné kakaové těsto s jemným tvarohovým krémem. Tento koláč nejen skvěle chutná, ale díky střídání tmavé a světlé vrstvy na jeho povrchu vytváří efektní mramorovou strukturu. Je to ideální dezert pro každou příležitost, který si oblíbí celá rodina.
Co budeme potřebovat:
Pro kakaové těsto:
- 1 vejce
- 1 šálek krystalového cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 1 šálek kefíru
- 2 šálky polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2/3 šálku rostlinného oleje
Pro tvarohový krém:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce krystalového cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 1 lžíce bramborového škrobu
Postup:
1) Příprava kakaového těsta: Vejce vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přidáme kefír a postupně vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Nakonec do směsi zašleháme rostlinný olej a vytvoříme hladké těsto.
2) Příprava tvarohového krému: Všechny ingredience pro tvarohový krém smícháme dohromady a utřeme do hladka.
3) Sestavení koláče: Formu na pečení (průměr 25 cm) vymažeme trochou másla. Do formy nalijeme kakaové těsto a na něj nepravidelně rozmístíme lžícemi tvarohový krém. Pomocí nože, vidličky nebo lžíce procházíme povrchem těsta, abychom vytvořili mramorový efekt.
4) Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů C přibližně 40 minut, nebo dokud není upečený. Povrch koláče by měl být pevný a zlatavý.
https://primainspirace.cz/2024/02/23/skvely-dezert-ke-kave/
Podávání:
Tvarohově-čokoládový koláč Mramor necháme před podáváním vychladnout. Tento koláč je skvělý samotný, nebo podávaný s čerstvým ovocem či šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
Přejeme vám dobrou chuť a užijte si tento nádherný a chutný dezert, který je zároveň skvělou ozdobou každého stolu.