Gepardí roláda: Lehká jako pírko, plněná mascarpone a šlehačkou

Představujeme vám recept na originální gepardí roládu, která je nejen vizuálně atraktivní, ale také lehká jako pírko. S kombinací mascarpone, šlehačky a banánů v náplni je tento dezert skutečnou pochoutkou.

Zdroj: Soldyš Ka

Co budeme potřebovat:

Na roládu:

  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 35 g vody
  • 30 g oleje
  • 15 g domácího vanilkového cukru (do žloutků)
  • 30-45 g cukru (podle chuti) do bílků
  • 65 g hladké mouky
  • 1 lžíce černého kakaa
  • 1 lžíce hnědého kakaa

Na náplň:

  • Vyšlehaná vysokoprocentní smetana
  • Mascarpone oslazeno dle chuti
  • 2 banány

Jak budeme postupovat:

1) Náplň: Vyšlehaná vysokoprocentní smetana,mascarpone oslazeno dle chuti,šlehačka se pouze jemně metličkou zamíchá do mascarpone,aby nám nezřídlo!Já tam prcla ještě do středu dva banány.

2) Postup těsto: Žloutky metličkou rozmícháme s cukrem,vodou a olejem. Poté postupně prosejeme po částech mouku a vytvoříme hladké těstíčko. Bílky si rozšleháme a postupně zapracováváme cukr,na ručním šlehači by měly bílky vytvářet pěkné špičky. Vyšlehané bílky opatrně spojíme se žloutkovým těstem,nejlépe stěrkou,stylem nadmýchávání. Poté si vytáhneme dvě menší misky,do kterých dáme po malé části těsta,v jedné misce rozmícháme s černým kakaem a v druhé s hnědým.

3) Na zdobení jsem použila jako zdravotník inj.strikacku,ale stejně dobře poslouží ustrihnuty pytlík. Prvně si z černé části těsta uděláme obrysy na pečící papír a dáme do vyhřáté trouby (180°C) na 1min ‼️,pak ty obrysy vyplníme hnědým těstem,opět dáme na 1 min do trouby,no a zbylé bílé těsto nalijeme na plech a opatrně stěrkou rozetřeme do všech stran(rovnoměrně)a pečeme 12 min (dle vaší trouby),těsto nesmí být vysušené.

4) Jakmile plech vytáhneme,hned si piškot i s pečícím papírem položím na vlhkou utěrkou a v té ho zaroluji a dám vychladit,než potřu náplní. Tip:aby mi pečící papír držel na plechu při zdobení,lehce jsem plech potřela olejem,papír mi pak neujížděl. Tento recept je na menší plech,(38*25)”

Vyzkoušejte tento jednoduchý tvarohový koláč s ovocem

Závěr

Gepardí roláda s náplní z mascarpone, šlehačky a banánů je dokonalou sladkostí pro každou příležitost. Nejenže je vizuálně úchvatná, ale její chuť je opravdu božská.