Dnes vám představíme unikátní recept, který rozhýbe vaši kreativitu i chuťové buňky. Domácí kynuté croissanty ve tvaru mušle si můžete připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Připravte se na jedinečný gastronomický zážitek, který okouzlí vaše smysly a zanechá vás nadšenými!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí kynuté croissanty ve tvaru mušle
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 320 ml teplé plnotučné mléko
- 8 g instantního droždí
- 3 lžíce cukru (36 g)
- 1 vejce
- 600 g pšeničné mouky
- 10 g soli
- 80 g rozpuštěné máslo (vychlazené)
Ostatní:
- 1 vejce/žloutek + 2 lžíce mléka – na potíraní
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nalijte teplé mléko a přisypejte instantní droždí – promíchejte nebo vyšlehejte. Dále přisypejte cukr a rozklepněte vejce, nasypejte prosátou mouku a dochuťte solí. Všechno dobře promíchejte a nakonec nalijte vychlazené rozpuštěné máslo – pořádně promíchejte a vypracujte těsto.
2. Mísu přikryjte fólií a nechte 1 hodinu odpočívat na teplém místě. Po vykynutí by jste měli získat nadýchané, jemné a vzdušné těsto.
3. Po vykynutí těsto rozdělte na 12 stejných kuliček, které položte na čistou plochu a přikryjte fólií – nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
4. Po 20 minutách každou jednou nadýchanou kuličku vyválejte válečkem do tvaru kruhu a překrojte na polovinu, poté z nich vytvarujte trojúhelníky, které naskládejte na sebe od od největšího po nejmenší – pomocí tenké tyčky vytvořte mušli.
5. Následně je položte na plech vyložený pergamenem a potřete je vejcem/žloutkem smíchaným s mlékem, aby byly krásné zlatavé.
6. Pečte je v předehřáté troubě 10-12 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!