Víkendy jsou ideálním časem pro experimentování v kuchyni a užívání si bohatých chutí domácích pokrmů. Pro milovníky masa, zejména vepřového, přinášíme sbírku více než 10 receptů, které promění váš víkendový oběd či večeři v nezapomenutelný kulinářský zážitek. Vepřové maso je díky své chuti a univerzálnosti oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě.
Ať už hledáte inspiraci pro grilování, pomalé vaření, pečení v troubě, nebo rychlou večeři na pánvi, naše pečlivě vybraná kolekce receptů vás provede různými způsoby přípravy vepřového masa, od tradičních po moderní interpretace. Připravte si poznámkový blok a tužku, protože tato gastronomická cesta bude plná chutí, které si budete chtít zapsat a vyzkoušet.
1) Šťavnaté vepřové plátky na žampionech zapečené s bramborami
Co budeme potřebovat:
Na maso a brambory:
- 2 cibule
- 300 g žampionů
- Rostlinný olej
- 5 brambor
- Sůl, černý mletý pepř, provensálské bylinky podle chuti
- 800 g vepřových plátků krkovičky
- 2 PL zakysané smetany
- 1 PL francouzské hořčice
- 1 PL plnotučné hořčice
- 150 g tvrdého sýra
Na salát:
- 1/2 hlávky salátu
- 1 rajče
- 1 červenou papriku (kapii)
- Kopr
- 3 PL zakysané smetany
- 1 ČL plnotučné hořčice
- 2 ČL francouzské hořčice
- Sůl, pepř, provensálské bylinky
Jak budeme postupovat:
1) Příprava žampionů: Cibuli restujte na oleji dozlatova, přidejte nakrájené žampiony a restujte do změknutí. Dochutíte solí a kořením.
2) Příprava brambor: Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka, osolte, okořeňte, přidejte olej a promíchejte.
3) Příprava masa: Maso nakrájejte na plátky, lehce naklepejte, osolte, okořeňte a potřete olejem.
4) Vrstvení: Do vymazaného pekáče vrstvěte brambory, maso a opět brambory. Na vrch rozložte směs žampionů s cibulí.
5) Příprava omáčky: Smíchejte zakysanou smetanu s oběma druhy hořčice, solí, pepřem a bylinkami. Omáčku rozetřete na vrch žampionů.
6) Pečení: Pekáč přikryjte pečícím papírem a alobalem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 40 minut. Poté posypte strouhaným sýrem a pečte odkryté dalších 10 minut na 180 °C.
7) Příprava salátu: Salát, rajče a papriku nakrájejte, promíchejte se smetanou, hořčicí, solí a bylinkami.
2) Pečené vepřové špízy s cibulí, slaninou a bramborami, přelité lahodnou směsí
Co budeme potřebovat:
Na maso:
- 1 kg vepřové maso
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 4 brambory
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 2 lžíce rostlinný olej
- 2 cibule
- 8 plátků slaniny
- olej – na vymazání alobalu
Salát:
- 300 g červené zelí
- 1 lžíce citronová šťáva
- špetka cukru
- 1 vařené vejce
- 1/2 červené papriky
- 1/2 konzervy kukuřici
- 20 g čerstvá petrželka nebo podle chuti
- sůl – podle chuti
- olivový olej – na pokapání
Směs:
- 2 lžíce sójová omáčka
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička medu
- 1 lžíce francouzská hořčice
Jak budeme postupovat:
1. Vepřové maso nakrájejte na silnější plátky, poté je přikryjte fólií a z obou stran vyklepejte. Posypejte solí a černým mletým pepřem – pomasírujte, aby se koření vstřebalo a naskládejte na sebe.
2. Brambory dejte do mísy, dochuťte je solí, černým mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem – dobře promíchejte.
3. Připravte si 2 špejle a na obě nejprve napíchněte okořeněný plátek masa, pak cibuli, plátek slaniny, brambory a postup opakujte do povrchu.
4. Následně je položte na alobal potřený olejem, také je potřete olejem a přikryjte druhým alobalem.
5. Položte je na plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 200 °C.
6. Do mísy jsi dejte nakrájené červené zelí, přilijte citronovou šťávu a dochuťte špetkou cukru – promíchejte, poté přidejte uvařené vejce, nakrájenou 1/2 červené papriky, kukuřici z konzervy, nasekanou čerstvou petrželku, pokapejte olivovým olejem a osolte – dobře promíchejte.
7. Do malé misky nalijte sójovou omáčku, přidejte kečup, med a francouzskou hořčici – promíchejte.
8. Z trouby vyjměte plech se špízy zabalené v alobale, rozbalte, pak je potřete připravenou směsí a vložte zpět do trouby na 15 až 20 minut.
9. Po upečení je podávejte s lahodným čerstvým salátem a hlavně s láskou a velkou chutí.
3) Minutkové vepřové kousky na kmínu a pivu
Co budeme potřebovat:
- 500 g vepřového plece
- 1 větší cibule
- 1 malá mrkev (volitelné)
- Kmín celý
- Kmín mletý
- Sůl, bílý pepř
- Olej
- Hladká mouka
- 1/2 lžičky domácí vegety
- 1 lžíce másla
- Světlé pivo (množství dle potřeby)
Jak budeme postupovat:
1) Příprava masa: Maso nakrájejte na kostičky.
2) Dušení zeleniny: Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Přidejte necelou půlku lžičky celého kmínu a lehce osmahněte.
3) Dušení masa: K zelenině přidejte maso a nechte pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě. Po vydušení podlijte světlým pivem (nebo vodou), přidejte vegetu, sůl, pepř a mletý kmín. Duste, dokud maso nezměkne.
4) Zahuštění omáčky: Mouku rozmíchejte ve vodě a směs přidejte k masu. Nechte převařit, aby omáčka zhoustla.
5) Finální úprava: Nakonec do omáčky vmíchejte lžíci másla pro jemnější chuť.
4) Fantastický tip, jak připravit vepřové řízky jinak – bez trojobalu, s minimem oleje a nesmírně chutné!
Co budeme potřebovat:
Hlavní ingredience:
- 500 g vepřové krkovice
Na marinádu:
- 5 ks vejce
- 3 PL solamyl (bramborový škrob)
- 3 PL kečup
- 3 PL hořčice kremžská
- 5 PL olej
- 1 PL grilovací pepř
- 3 PL sójová omáčka
- Trochu oleje na opékání
Jak budeme postupovat:
1) Příprava masa: Maso nakrájíme na řízky a naklepeme, aby byly řízky tenké a měkké.
2) Příprava marinády: Vejce, solamyl, kečup, hořčici, olej, grilovací pepř a sójovou omáčku utřeme v misce do husté směsi podobné majonéze.
3) Marinování masa: Naklepané řízky promícháme s připravenou marinádou a necháme je v lednici naložené alespoň jednu hodinu, ideálně přes noc.
4) Opékání řízků: Řízky opékáme na troše oleje na rozpálené pánvi z obou stran, dokud nejsou zlatavě opečené.
5) Vepřové řízky pečené na cibuli s hořčicí – Jednoduché a neuvěřitelně chutné zapékané maso!
Ingredience:
- 6 plátků vepřového masa
- Sůl
- Mletý pepř
- 2 fialové cibule
- Hořčice
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 4 středně velké brambory
- Majonéza
- 100 g sýra
- Petrželka
Postup přípravy:
1) Příprava masa: Maso nakrájejte na tlustší plátky, položte na tvrdou podložku, překryjte fólií a vyklepejte tloučkem. Ochuťte maso solí a pepřem z obou stran a dobře koření vetřete do masa.
2) Základ na plechu: Cibuli nakrájejte na tlustší kolečka a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Na každé dva plátky cibule položte plátek masa a potřete ho hořčicí.
3) Vrstva rajčat: Na maso naskládejte na kolečka nakrájené rajčata. Rajčata potřete promačkaným česnekem, lehce osolte.
4) Bramborová vrstva: Brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte tekutinu a rozprostřete na rajčata. Na brambory natřete majonézu.
5) Pečení: Plech přikryjte navlhčeným pečícím papírem a alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35 minut.
6) Finální vrstva a dopečení: Po uplynutí doby odstraňte papír a alobal, posypte vrch nastrouhaným sýrem a vraťte do trouby. Pečte dalších 10 minut, než se sýr rozpustí a získá zlatavou barvu.
7) Servírování: Hotové maso servírujte s nasekanou petrželkou a podávejte horké.
6) Vepřové plátky na hořčici s bramborovým knedlíkem
Recept na vepřové plátky na hořčici:
Co budeme potřebovat:
- Vepřové plátky (mohou být z kýty, kotlety, plecky)
- Hladká mouka
- Plnotučná hořčice
- Olej
- Cibule
- Sůl, pepř
- Vepřový vývar (nebo voda)
Jak budeme postupovat:
1) Příprava masa: Nakrájíme maso na plátky a nařízneme je, aby se při smažení nekroutily. Opepříme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Následně je pomažeme plnotučnou hořčicí.
2) Cibulová základna: Na oleji osmažíme do tmava cibulku. Poměr cibule by měl být podobný množství masa.
3) Smažení masa: Vložíme plátky masa do pánve s cibulkou a opečeme je z obou stran, aby se maso “zatáhlo”.
4) Dušení a hořčice: Přiklopíme poklicí a necháme maso dusit asi 5 minut. Poté přidáme dvě polévkové lžíce hořčice a ještě chvíli restujeme.
5) Vývar: Zalijeme vepřovým vývarem, nebo vodou pokud nemáte vývar. Měli byste přidat pouze tolik tekutiny, aby bylo maso ponořené.
6) Zahuštění a servírování: Necháme maso vařit, až bude měkké. Poté ho vyjmeme na talíř a omáčku zahustíme domácí jíškou.
7) Kostky z vepřové krkovice na cibulce
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 250 g cibule
- 2 kg vepřová krkovice
- 10 g soli
- 8 g černý mletý pepř
- 20 ml olivový olej
- 800 g brambory
- 200 g sýra
Směs:
- 250 g bílý jogurt
- 50 g majonéza
- 30 g horčičné semínka
Salát:
- 3 rajčata
- 3 salátové okurky
- 1 červená cibule
- 1 avokádo,
- 100 g mix několika salátů
Zálivka na salát:
- 20 ml olivový olej
- 10 ml citronová šťáva
- 5 g černý mletý pepř
- 10 g soli
- 10 g česnek
Jak budeme postupovat:
1. Připravte jsi plech a rozprostřete do něj jemně nakrájenou cibulí, na ni pak rozložte kousky vepřové krkovice, dochuťte solí, černým mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem – promíchejte, aby se všechny ingredience spojili a pokládejte – přikryjte nakrájenými bramborami na plátky a posypejte strouhaným sýrem.
2. Směs: Do misky jsi dejte bílý jogurt, přidejte majonézu a hořčičné semínka – dobře promíchejte a směs pěkně rozetřete na strouhaný sýr. Následně přikryjte pergamenem a alobalem.
3. Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C.
4. Po 45 minutách vyjměte plech z trouby, odstraňte alobal, pergamen a pečte dalších 15 minut při 180 °C.
5. Salát: Do salátové mísy jsi dejte nakrájené na kousky: rajčata, očistěné, salátové okurky, červenou cibulí, avokádo a vsypejte mix několika salátů.
6. Zálivka na salát: Do malé misky jsi nalijte olivový olej, přilijte citrónovou šťávu, dochuťte černým mletým pepřem, solí a prolisovaným česnek – dobře promíchejte a zálivkou přelijte salát v salátové míse.
7. Kostky s vepřové krkovice na cibulce po upečení podávejte ze zdravím čerstvým zeleninovým salátem s avokádem a hlavně s láskou a velkou chutí.
8) Vepřové maso na přírodno se smetanovou omáčkou s cibulí a hranolky
Co budeme potřebovat:
- Vepřové maso
- Smetana
- Cibule
- Olej nebo máslo na smažení
- Sůl a pepř
- Hranolky
Postup:
1) Příprava masa: Vepřové maso osolte, opepřete a opečte na pánvi dozlatova.
2) Příprava omáčky: Na stejné pánvi, kde jste připravovali maso, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne. Poté přidejte smetanu, sůl a pepř a nechte omáčku chvíli povařit, aby se spojily chutě.
3) Příprava hranolků: Hranolky upečte nebo usmažte dle vašeho výběru a chuti.
Další recepty naleznete zde.
Závěr
Naše cesta víkendovým vařením s vepřovým masem je u konce, ale vaše kulinářské dobrodružství teprve začíná. S více než 10 recepty v naší sbírce jste nyní vybaveni inspirací k přípravě nevšedních pokrmů, které rozjasní vaše víkendové stolování. Od lahodných marinád, přes bohatě ochucené pečeně, až po rychlé a chutné pokrmy na poslední chvíli – vepřové maso nabízí nekonečné možnosti pro vaši kreativitu. Nezapomeňte sdílet své gastronomické úspěchy s rodinou a přáteli, protože jídlo je o to chutnější, když je sdíleno. Takže, ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z našich receptů, přejeme vám nezapomenutelné chvíle plné radosti a dobrého jídla. Dobrou chuť!