Představujeme vám osvěžující citronový dort s mascarpone. Tento jednoduchý recept vás provede krok za krokem k přípravě lahodného dezertu, který svým svěžím a jemným citrusovým aroma okouzlí vaše chuťové buňky. Pojďme se společně ponořit do kouzla domácího pečení a vytvořit skvělý citronový dort s mascarpone.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citronový dort s mascarpone
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- Vejce 7 ks
- Mouka 180 g
- Cukr 180 g
- Vanilková esence 1 lžička
- Špetka soli
- Nastrouhaná citronová kůra 1 ks
Na krém:
- Kukuřičný škrob 60 g
- Cukr 200 g
- Šťáva z 1 citronu
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Vanilková esence 1 lžička
- Mascarpone 250 g
- Mléko 500 ml
- Tekutá šlehačka 200 ml
Přísady na sirup:
- Citrony 1 ks
- Cukr 50 g
- Voda 400 ml
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
2. Strany plechu o průměru 26 cm vymažte máslem a na dno plechu položte pečící papír.
3. V míse vyšlehejte bílky mixérem na vysoké otáčky se špetkou soli.
4. Přidejte cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud směs nezesklovatí.
5. Přidejte žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku. Ještě chvíli míchejte při nízkých otáčkách.
6. Na směs prosejte mouku a stěrkou promíchejte.
7. Směs nalijte do formy a vložte do trouby.
8. Pečte 35 minut při 170 stupních.
9. Po upečení vyjměte a těsto otočte dnem vzhůru. Vyjměte z pánve a nechte vychladnout.
10. Krém: V míse smíchejte 200 g cukru s kukuřičným škrobem, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a mlékem.
11. Směs nalijte do hrnce a na mírném ohni vařte několik minut, dokud neztuhne.
12. Vypněte oheň, přidejte vanilkovou esenci a promíchejte.
13. Směs přelijte do mísy a přikryjte plastovou fólií. Uložte na 3-4 hodiny do chladničky.
14. V míse smíchejte vychladlý krém s mascarpone, tekutou šlehačkou a vanilkovou esencí. Mixujte dokud směs není tuhá.
15. Sirup: V hrnci několik minut vařte vodu s cukrem a na plátky nakrájeným citronem. Nechte vychladnout.
16. Těsto nakrájejte na dva stejné plátky.
17. První plátek položte na talíř a pokropte sirupem.
18. Přidejte vrstvu krému a zarovnejte.
19. Na něj položte druhý plátek.
20. Přidejte krém a zarovnejte.
21. Ozdobte krémem, nastrouhanou citronovou kůrou a plátky citronu.
22. Přes noc uložte do chladničky.
Hotovo! Dobrou chuť!