Osvěžující citronový dort s mascarpone: Jednoduchý recept krok za krokem

Představujeme vám osvěžující citronový dort s mascarpone. Tento jednoduchý recept vás provede krok za krokem k přípravě lahodného dezertu, který svým svěžím a jemným citrusovým aroma okouzlí vaše chuťové buňky. Pojďme se společně ponořit do kouzla domácího pečení a vytvořit skvělý citronový dort s mascarpone.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Osvěžující citronový dort s mascarpone: Jednoduchý recept krok za krokem

Citronový dort s mascarpone

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • Vejce 7 ks
  • Mouka 180 g
  • Cukr 180 g
  • Vanilková esence 1 lžička
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná citronová kůra 1 ks

Na krém:

  • Kukuřičný škrob 60 g
  • Cukr 200 g
  • Šťáva z 1 citronu
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Vanilková esence 1 lžička
  • Mascarpone 250 g
  • Mléko 500 ml
  • Tekutá šlehačka 200 ml

Přísady na sirup:

  • Citrony 1 ks
  • Cukr 50 g
  • Voda 400 ml

Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.

2. Strany plechu o průměru 26 cm vymažte máslem a na dno plechu položte pečící papír.

3. V míse vyšlehejte bílky mixérem na vysoké otáčky se špetkou soli.

4. Přidejte cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud směs nezesklovatí.

5. Přidejte žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku. Ještě chvíli míchejte při nízkých otáčkách.

6. Na směs prosejte mouku a stěrkou promíchejte.

7. Směs nalijte do formy a vložte do trouby.

8. Pečte 35 minut při 170 stupních.

9. Po upečení vyjměte a těsto otočte dnem vzhůru. Vyjměte z pánve a nechte vychladnout.

10. Krém: V míse smíchejte 200 g cukru s kukuřičným škrobem, nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a mlékem.

11. Směs nalijte do hrnce a na mírném ohni vařte několik minut, dokud neztuhne.

12. Vypněte oheň, přidejte vanilkovou esenci a promíchejte.

13. Směs přelijte do mísy a přikryjte plastovou fólií. Uložte na 3-4 hodiny do chladničky.

14. V míse smíchejte vychladlý krém s mascarpone, tekutou šlehačkou a vanilkovou esencí. Mixujte dokud směs není tuhá.

15. Sirup: V hrnci několik minut vařte vodu s cukrem a na plátky nakrájeným citronem. Nechte vychladnout.

16. Těsto nakrájejte na dva stejné plátky.

17. První plátek položte na talíř a pokropte sirupem.

18. Přidejte vrstvu krému a zarovnejte.

19. Na něj položte druhý plátek.

20. Přidejte krém a zarovnejte.

21. Ozdobte krémem, nastrouhanou citronovou kůrou a plátky citronu.

22. Přes noc uložte do chladničky.

Hotovo! Dobrou chuť!

VIDEO RECEPT: