Připravte si domácí vanilkové sušenky z pudinkového prášku, které jsou křehké a nabízejí prostor pro tvůrčí přizpůsobení. Ať už zvolíte klasickou verzi nebo přidáte citrónovou kůru či kakao, tyto sušenky se stanou ideálním doplňkem k vašemu odpolednímu čaji či kávě.
Ingredience:
- Moučkový cukr: 1 šálek (130 g)
- Máslo: 200 g
- Vejce: 1 ks
- Sůl: špetka
- Vanilková pasta nebo esence: podle chuti
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu (volitelné)
- Hladká mouka: 2 šálky (320 g)
- Prášek do pečiva: půl lžíce
- Kukuřičný škrob: půl šálku (60 g)
- Kakao: půl lžíce
Postup přípravy:
1) Míchání ingrediencí: V míse smíchejte moučkový cukr, máslo, vejce, špetku soli, vanilkovou esenci a nastrouhanou citronovou kůru. Důkladně promíchejte.
2) Přidání suchých ingrediencí: Do směsi přidejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
3) Příprava kakaového těsta: Odložte si trochu těsta a smíchejte ho s kakaem.
4) Příprava plechu: Plech na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
5) Tvarování sušenek: Z těsta tvarujte malé kuličky a ukládejte je na plech. Kakaové kuličky připravte spojením kakaové a světlé směsi.
6) Vytvoření květů: Pomocí formy nebo vykrajovaček utvořte z každé kuličky kvítek.
7) Pečení: Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Varianty a přizpůsobení:
- Přidání ořechů, čokoládových kousků, nebo poleva sušenek čokoládovou polevou.
- Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi a ozdobami.
Závěr:
Tento recept na vanilkové sušenky z pudinkového prášku je flexibilní a umožňuje různé varianty. Užijte si jejich přípravu a nechte se inspirovat k vlastním kreativním úpravám.