Super jemný ořechový koláč bez váhy: Dokonale doplní odpolední kávu

Připravte si doma tento jedinečný ořechový koláč, který kombinuje dvě lahodné vrstvy těsta. Tento recept si oblíbí celá vaše rodina díky své výrazné ořechové chuti a křehké struktuře. A nejlepší na tom je, že na přípravu tohoto koláče nepotřebujete váhu!

Zdroj: Čas na vaření

Ingredience:

Na černé těsto:
  • 5 středních vajec
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 2,5 lžice hladké mouky
  • 2,5 lžice krupice
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g tmavé čokolády
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
Na žluté těsto:
  • 5 středních vajec
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 2,5 lžice hladké mouky
  • 2,5 lžice krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na Sirup:
  • 600 g krystalového cukru
  • 800 ml vody
  • Šťávu z jednoho citronu

Postup přípravy:

1) Černé těsto: Vejce a cukr vyšlehejte mixérem do krémové konzistence. Postupně přidávejte mouku, krupici, vanilkový cukr, mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 10 minut.

2) Žluté těsto: Opakujte kroky jako u černého těsta, avšak bez přidání čokolády a ořechů. Nalijte žluté těsto na předpečené tmavé těsto a pečte dalších 25-30 minut při teplotě 175 °C.

3) Sirup: Do hrnce vložte cukr, vodu a citrónovou šťávu. Vařte do sevření a pak ještě 5 minut. Po upečení koláč nakrájejte a polijte horkým sirupem.

4) Servírování: Nechte koláč vychladnout a poté podávejte.

https://primainspirace.cz/2024/02/05/jablecne-kolacky/

Závěr:

Tento ořechový koláč je dokonalou sladkostí pro každou příležitost. Díky své bohaté chuti a jednoduché přípravě si ho zamiluje každý. Nezapomeňte ho připravit pro své přátele a rodinu, určitě si na něm pochutnají!