Vítejte u receptu na náš lahodný dezert – jemnou kynutou roládu s ořechovým a kakaovým krémem. Připravte se na královský zážitek přímo z vaší kuchyně!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynutá roláda s ořechovým a kakaovým krémem
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g sádla (nebo másla)
- 300 g čerstvé smetany
- 2 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 10 g sušeného droždí
- špetka soli
- strouhaná kůra z citronu
Ingredience pro náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 50 g kakaa
- 130 g cukru
- rumová aroma
- 3 bílky
- 75 g marmelády nebo piškotového cukroví
Na potření žloutkem:
- 1 žloutek
Jak budeme postupovat:
1. Ve velké míse smíchejte 500 g hladké mouky s 10 g sušeného droždí, 50 g moučkového cukru a strouhanou kůrou z citronu.
2. V jiné míse smíchejte 250 g měkkého sádla nebo másla s 300 g čerstvé smetany a 2 žloutky.
3. Tuto směs přidejte k směsi s moukou a přidejte špetku soli.
4. Nejprve promíchejte lžící a pak rukama, dokud nedostanete měkké a nelepivé těsto.
5. Rozdělte těsto na 2 stejně velké části, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
6. Mezitím připravte náplň. Smíchejte 250 g mletých vlašských ořechů s 50 g kakaového prášku a 130 g cukru.
7. Přidejte 3 bílky a trochu rumové aromy. Dobře promíchejte.
8. Vytáhněte těsto z lednice.
9. Vezměte polovinu těsta a rozválejte ho na válci.
10. Nejprve rukama rozválejte těsto a pak použijte váleček, dokud nedostanete plát tlustý přibližně 0,5 cm a o rozměrech 30 x 25 cm.
11. Na plát těsta dejte polovinu připraveného ořechového krému. Podle chuti můžete přidat i marmeládu nebo jiné měkké cukroví.
12. Nechte 2-3 cm okolo okrajů volných.
13. Složte tři strany a zbytek těsta zahalte a zatočte do rolky. Rolku zatahujte opatrně.
14. Přesuňte váleček na plech vyložený pečícím papírem. Postupujte stejně s druhou rolkou.
15. Rolky potřete žloutkem.
16. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
17. Plech vložte do trouby při 180 stupních Celsia na 45-50 minut.
18. Až budou hotové, vyndejte je z trouby.
19. Po upečení nechte roládu vychladnout a pak je krájejte na plátky.
Dobrou chuť!