Sametový pomerančový krém spojený s čerstvým ovocem v jednom dokonalém souznění – to jsou naše ovocné kostky s pomerančovým krémem. Tento lahodný recept nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale také vás provede krok za krokem, jak vytvořit tyto vynikající sladkosti doma. Připravte se na neuvěřitelnou chuť a radost z vaření!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Ovocné kostky s pomerančovým krémem
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 180 ml čerstvého pomerančového džusu
- 2 ks vajec
- 180 g cukru
- 130 ml slunečnicového oleje
- 10 g prášku do pečiva
- vanilková esence
Ingredience pro sirup:
- 30 g cukru
- 100 ml čerstvého pomerančového džusu
Ingredience pro krém:
- 300 ml mléka
- 200 ml čerstvého pomerančového džusu
- 60 g kukuřičného škrobu
- 100 g cukru
- 2 ks žloutků
- 200 g másla
Jak budeme postupovat:
1. V misce smíchejte 2 vajíčka s 180 g cukru. Mixujte 2-3 minuty, dokud nedosáhnete hladké směsi.


2. Přidejte 130 ml slunečnicového oleje, 180 ml čerstvého pomerančového džusu a vanilkovou esenci. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.


3. Přidejte 200 g hladké mouky a 10 g prášku do pečiva. Opět promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.


4. Směs vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (rozměry 33 x 45 cm).


5. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia po dobu 15-20 minut. Po upečení vyjměte plech z trouby.

6. Opatrně otočte těsto na prkénko a odstraňte pečící papír.

7. Ořízněte okraje, aby bylo těsto co nejvíce rovné.

8. Poté rozkrojte těsto na dvě stejně velké části.

9. Pro krém: V misce smíchejte 60 g kukuřičného škrobu, 2 žloutky, 50 g cukru a 200 ml čerstvého pomerančového džusu. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého mixu.

10. V hrnci přiveďte k varu 300 ml mléka s nastrouhanou kůrou z pomeranče.

11. Umístěte hrnec na střední až mírný oheň.
12. Přidejte do hrnce směs připravenou předtím s pomerančovým džusem. Nepřetržitě míchejte, dokud směs nezhoustne a získá homogenní a tuhou konzistenci.

13. Hrnec odstraňte z ohně.
14. Krém přelijte do misky a zakryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořila kůrka. Nechte krém úplně vychladnout na pokojovou teplotu.

15. Pro máslový krém: V misce dejte 200 g másla, které má pokojovou teplotu. Pomocí mixéru šlehejte máslo asi 2-3 minuty, dokud nevytvoří pěnu.

16. Přidejte připravený a vychladlý pomerančový krém. Mixujte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.

17. Sestavení dortu: Na dostatečně velký podnos položte polovinu připraveného těsta.
18. V misce smíchejte 30 g cukru s 100 ml čerstvého pomerančového džusu.

19. Důkladně potřete těsto asi polovinou připraveného sirupu.

20. Na těsto naneste rovnoměrnou vrstvu připraveného pomerančového krému.


21. Nechte si asi 2 lžíce krému na ozdobení.
22. Krém přesuňte do sáčku a nechte v lednici, dokud ho nebudete potřebovat.
23. Na vrstvu krému položte druhou polovinu těsta.
24. Také ji pokapejte zbylým sirupem.

25. Dort dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.
26. Dort nakrájejte na malé čtverce.

27. Ozdobte zbývajícím krémem.


Hotovo! Dobrou chuť!