Užijte si sladký život s naším jednoduchým nepečeným sušenkovým koláčem s jablečným želé a zakysanou smetanou. Tento recept je dokonalým řešením pro všechny, kteří milují sladkosti, ale nechtějí trávit hodiny v kuchyni. A co je nejlepší? K přípravě tohoto lahodného dezertu nepotřebujete ani zapnout troubu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nepečený sušenkový koláč s jablečným želé a zakysanou smetanou
Co budeme potřebovat:
Jablečné želé:
- 900 g jablek
- 2 šálky vody
- 1 čajová lžička vanilkové pasty (volitelné)
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku Dr. Oetker nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
- ¼ čajové lžičky skořicového prášku a další na posypání koláče
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 200 g piškotů
Poleva ze zakysané smetany:
- 1 a ½ šálku zakysané smetany s obsahem tuku mezi 15-20%
- 2 lžíce krystalového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Jablka očistěte, oloupejte a odstraňte jádra. Nakrájejte je na kostičky.
2. Nakrájená jablka dejte do hrnce a přidejte šálek vody. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na nízkou a nechte jablka pod pokličkou dusit 15 minut.
3. K vařeným jablkům přidejte mletou skořici, cukr a citronovou šťávu. Promíchejte.
4. Do mísy nalijte šálek vody a přidejte naběračku vařící šťávy z jablek. Přidejte pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a dobře rozmíchejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
5. Pomalu nalijte směs pudinkového prášku na vařená jablka. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu na středním ohni. Vařte na středním ohni asi minutu a pak hrnec s jablečným želé odstraňte ze zdroje tepla.
6. Jablka trochu rozdrťte, například mačkadlem na brambory. Nemíchejte směs, měli byste v ní stále vidět malé kousky jablečných kousků.
7. Vezměte kulatou dortovou formu. Dno vyložte pečicím papírem, přizpůsobte strany a jednoduše odstřihněte nůžkami nadbytečný papír kolem obvodu. Dno můžete potřít trochou nesoleného másla.
8. Na dno dortové formy umístěte vrstvu piškotů, jeden vedle druhého.
9. Jablečné želé nabírejte naběračkou a rozetřete je na piškoty při vyrovnávání povrchu.
10. Na želé umístěte další vrstvu piškotů.
11. V míse smíchejte zakysanou smetanu s cukrem. Smetanovou směs nalijte na piškoty a rovnoměrně rozetřete. Boky a dno mísy setřete gumovou stěrkou, abyste využili co nejvíce smetany.
12. Nyní dejte koláč do lednice a nechte ho tam přes noc. Chutě koláče se rozvinou a piškoty změknou, protože nasáknou šťávami z jablečného želé.
Hotovo! Dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.