Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou – naše klasika

Tento krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou kombinuje jemnost krémového tvarohu a svěžest šťavnatých jahod s křupavou drobenkou na povrchu. Je to klasický recept, který se stal miláčkem mnoha domácností. Jeho příprava je snadná a výsledek stojí za to.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou

Co budeme potřebovat:

Pro drobenkovou část:

  • 2 šálky hladké mouky (260 g)
  • 1 a ⅓ kostky másla (150 g)
  • 1 a ¼ šálku moučkového cukru (150 g)

Náplň z tvarohu:

  • tvaroh (500 g)
  • 1 šálek mléka (240 ml)
  • 2 vejce
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 2 lžíce moučkového cukru

Různé:

  • 2 šálky čerstvých jahod (500 g) nakrájených
  • 1 lžíce másla na vymazání plechu
  • 1 lžíce prosátých strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání plechu
Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve vymažte plech máslem a posypte strouhankou nebo hrubou moukou.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

2. Předehřejte troubu na 180 °C.

3. Do mísy dejte tvaroh, přidejte cukr, vanilku a vejce. Míchejte ručně a postupně přidávejte mléko, dokud nevznikne krémová polotekutá směs. Nakonec vše krátce prošlehejte elektrickým mixérem na nízké rychlosti, aby se odstranily hrudky.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

4. V jiné míse smíchejte mouku a cukr a přidejte kostky másla. Prsty rozpracujte na sypkou drobenku.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

5. Na připravený plech nasypte asi ⅔ drobenky a rovnoměrně rozprostřete po dně.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

6. Opatrně nalijte náplň z tvarohu na celý povrch a povrch vyhlaďte.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

7. Pokryjte tvarohovou náplň kousky jahod nebo jiného čerstvého ovoce.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

8. Nakonec koláč rovnoměrně posypte zbylou drobenkou.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

9. Pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud střed koláče nebude pevný. Pokud se dotknete středu koláče prstem, nebude tekutý, ale mírně pružný.

Krémový tvarohově-jahodový koláč s drobenkou - naše klasika
Zdroj: cooklikeczechs.com

10. Upečený koláč nechte pomalu vychladnout v mírně otevřené troubě nejméně hodinu. Teprve pak jej vyjměte na kuchyňskou linku a nechte úplně vychladnout před krájením.

Hotovo! Dobrou chuť!