Připravit si doma lahodný třešňový závin nemusí být vůbec složité! Představujeme vám jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý, dokonce i úplný začátečník v pečení. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle můžete připravit křehké a voňavé těsto, které se dokonale snoubí s šťavnatou třešňovou náplní. Nechte se inspirovat a užijte si radost z vlastnoručně připraveného dezertu, který oslní nejen vás, ale i vaše blízké.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňový závin
Co budeme potřebovat:
- 480 gramů třešní (čerstvých, mražených nebo ze sklenice), bez pecek
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 lžičky vody
- 80 gramů mletých nebo jemně nasekaných vlašských ořechů
- 60 gramů granulovaného cukru (přizpůsobte dle chuti)
- 1/4 lžičky skořice
- 1 plát listového těsta (asi 40 x 25 cm)
- 1 žloutek
- 2 lžičky mléka
- moučkový cukr na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Třešně a cukr vařte ve středně velkém hrnci, dokud třešně nezměknou (5-8 minut).
3. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve vodě a přidejte do hrnce. Vařte 30 sekund, dokud náplň nezhoustne. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Rozválejte listové těsto na pečícím papíru.
5. Rozetřete třešňovou náplň na těsto, nechte na každé straně asi 2,5 cm volného prostoru.
6. Smíchejte vlašské ořechy se skořicí a posypte náplň.
7. Přehněte kratší strany těsta přes náplň a poté přehněte i zbývající strany, utvořte závin a okraje utěsněte.
8. Vejce a mléko smíchejte a potřete těsto.
9. Ostrým nožem jemně nařežte vršek štrúdlu, udělejte asi 10 rovnoměrně rozložených mělkých zářezů.
10. Přeneste závin na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
11. Pečte 35-40 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu a na závěr ho posypte moučkovým cukrem.
Hotovo! Dobrou chuť!