Připravte se na kulinářský zážitek s naším luxusním rumovo-kakaovým koláčem s čokoládovou polevou, který vám představíme krok za krokem. Tento bohatý dezert je ideální pro speciální příležitosti nebo jako výjimečná pochoutka ke kávě. Postupujte podle našeho podrobného návodu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rumovo-kakaový koláč s čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
- Vejce 5 ks
- Cukr 250 g
- Kakao 50 g
- Máslo 375 g
- Rumová esence
- Špetka soli
Suroviny na těsto:
- Vejce 6 ks
- Mouka 180 g
- Cukr 200 g
- Prášek do pečiva 7 g
- Špetka soli
Suroviny na sirup:
- Rum 50 ml
- Voda 50 ml
- Moučkový cukr 30 g
Suroviny na polevu:
- Čokoláda 150 g
- Tekutá smetana 150 ml
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte 5 vajec, 250 g cukru, rumovou esenci a špetku soli. Míchejte metličkou po dobu 3-4 minut.
2. Umístěte mísu nad pánev s horkou vodou na mírném až nízkém ohni (vodní lázeň).
3. Vařte směs po dobu 10 minut nebo dokud nezačne zhoustnout. Nepřetržitě míchejte.
4. Po uvaření nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Přidejte 50 g kakaa a metličkou dobře promíchejte.
6. V další míse dejte 375 g másla při pokojové teplotě. Máslo šlehejte mixérem 2-3 minuty.
7. Přidejte polovinu předem připravené směsi a mixujte.
8. Poté přidejte zbytek směsi a mixujte.
9. Kakaový krém s rumem uložte do lednice až do použití.
10. Připravte těsto na dort.
11. Oddělte bílky od žloutků – 6 vajec.
12. Bílky dejte do velké mísy spolu se špetkou soli. Šlehejte mixérem na nejvyšší rychlosti.
13. Když začne pěna tuhnout, přidejte 200 g cukru. Pokračujte ve šlehání 5-7 minut nebo dokud se nevytvoří pevná, lesklá pěna.
14. Přidejte postupně 6 žloutků. Nepřetržitě mixujte.
15. Prosejte 180 g mouky a 7 g prášku do pečiva. Míchejte širokými pohyby směrem zespodu nahoru. Dobře promíchejte směs.
16. Rovnoměrně nalijte směs do pekáče (35×45 cm). Povrch rovnoměrně uhlaďte stěrkou.
17. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 180 stupních Celsia. Nechte těsto vychladnout.
18. Rozkrájejte těsto na dvě stejné části.
19. V malé míse smíchejte 50 ml rumu, 50 ml vody a 30 g moučkového cukru. Promíchejte, dokud se nevytvoří jednolitá směs.
20. Obě poloviny těsta dobře pokropte sirupem.
21. Na jednu polovinu těsta rozetřete předem připravený kakaový krém s rumem.
22. Přikryjte druhou polovinou těsta.
23. Do malé misky dejte 150 g nakrájené čokolády a 150 ml horké tekuté smetany. Promíchejte, dokud se nespojí do hladkého krému.
24. Nalijte polevu na dort. Rovnoměrně rozetřete.
25. Dejte do lednice na několik hodin nebo přes noc.
26. Po vychladnutí odřízněte okraje a dort nakrájejte na vhodné kousky.
Hotovo! Dobrou chuť!
VIDEO RECEPT: