Díky tomuto receptu připravíte rychlý oříškový dezert z listového těsta, který je kombinací křupavého listového těsta obohacený o máslový krém s pudinkem a obyčejného těsta. Tato kombinace chutí a textur je jednoduše neodolatelná a potěší všechny labužníky dezertů. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Rychlý oříškový dezert z listového těsta
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Korpus:
- 5 vajec
- 200 g moučkový cukr
- 70cg hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g mleté lískové oříšky – (1 šálek)
Ostatní:
- 2 pláty listové těsto
Krém:
- 500 ml mléka
- 80 g vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob – (6 lžic)
- 200 g cukru – (1 šálek)
- 1/4 lžičky vanilkový extrakt
- 250 g másla – (1/8 šálky)
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Návod k pečení:
Pečení: Pečte 20 minut při teplotě 180 °C (na horní/spodní ohřev).
Velikost formy na pečení: 22 cm x 35 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy od kuchyňského robotu jsi rozklepněte vejce, přisypejte moučkový cukr – vyšlehejte, dále nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – šlehejte a na závěr postupně přimíchejte mleté lískové oříšky – pořádně promíchejte.
2. Získané těsto pěkně rozprostřete na plech vyložený papírem o rozměre 22 x 35 cm.
3. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C – na horní/spodní ohřev. Po upečení těsto vyjměte u trouby, nechejte vychladnout a odstraňte papír.
4. Na jiné plechy jsi položte zvlášť 2 pláty listového těsta, které propíchejte vidličkou a postupně je pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nebudou nadýchané, zlatavé, křupavé a po upečení je nechejte odpočívat.
5. Krém: Do malé misky jsi nasypejte vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a nalijte trochu mléka – dobře promíchejte.
6. Do hrnce na sporáku jsi nalijte zbytek mléka, přisypejte cukr a přidejte vanilkový extrakt – promíchejte, vařte na mírném ohni a postupně přilévejte pudinkovou směs – za stálého míchaní vařte do hustého krému který po uvaření přendejte do mísy a přikryjte fólií – nechejte odpočívat.
7. Do mísy od kuchyňského robotu jsi dejte máslo – vyšlehejte do máslové pěny a postupně během šlehání přidávejte pudinkový krém – šlehejte do krásného nadýchaného krému.
8. Následně vyšlehaný krém naneste a pěkně rozetřete na upečené listové těsto, přikryjte upečeným těstem, na který znovu naneste a pěkně rozetřete vyšlehaný krém a na závěr přikryjte upečeným druhým plátem listového těsta, který jsi překrojte na čtverce, pokládejte vedle sebe a posypejte moučkovým cukrem.
9. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!