Tradiční domácí švestkové knedlíky se strouhankou jsou dokonalým příkladem české kulinární tradice, která potěší každého milovníka dobrého jídla. Jednoduché na přípravu a neodolatelně dobré na chuť – tyto knedlíky jsou ideální volbou pro rodinný oběd. Připravte se na cestu za klasickými chutěmi české domácí kuchyně s tímto bezchybným receptem na švestkové knedlíky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční domácí švestkové knedlíky se strouhankou
Co budeme potřebovat:
- Švestky 700 g
- Brambory na vaření 700 g
- Cukr 100 g
- Strouhanka 250 g
- Máslo 140 g
- Mouka 200 g
- Kukuřičná mouka 50 g
- Vejce 2 ks
- Olej 30 ml
- Skořice 1 lžička
- Sůl
Jak budeme postupovat:
1. Vařte brambory ve slupce se špetkou soli. Nechejte je vařit na středním ohni po dobu 25-30 minut, nebo dokud se do nich snadno nezapíchne vidlička.
2. Až budou brambory hotové, oloupejte je. Dejte brambory do misky.
3. Přidejte 40 g másla a trochu soli.
4. Rozmačkejte brambory na hladké, jednolité pyré.
5. Přidejte 200 g mouky, 50 g kukuřičné mouky a 2 vejce. Důkladně promíchejte těsto nejprve lžící a pak rukama. Získáte měkké, trochu lepkavé těsto.
6. Potřete si dlaně trochou slunečnicového oleje. Vytvořte koule z těsta o hmotnosti přibližně 100 g. Vyrovnejte dlaněmi na tloušťku 1 cm.
7. Klaďte kruhy na olejem potřenou pracovní plochu. Nechte stranou až do použití.
8. Připravte strouhanku. Na pánev dejte 100 g másla a 250 g strouhanky. Opečte strouhanku po dobu 5 minut na středním ohni, neustále míchejte. Přidejte 100 g cukru. Promíchejte několikrát a poté sundejte pánev z ohně.
9. Připravenou strouhanku dejte na plech a nechte vychladnout.
10. Omyjte a očistěte švestky. Švestky rozkrojte na poloviny a vyjměte pecky.
11. Na každý kus připraveného těsta dejte jednu polovinu švestky.
12. Těsto přetáhněte přes švestku a rukama vytvořte dobře uzavřenou kouli. Vytvořte tak všechny knedlíky.
13. V hrnci přiveďte k varu 4-5 litrů vody. Až voda začne vařit, přidejte 5-6 knedlíků. Vařte na středním ohni po dobu 10-15 minut.
14. Po uvaření je vyjměte a dejte je přímo do pánve s opečenou strouhankou.
15. Obalte knedlíky ve strouhance ze všech stran. Ujistěte se, že jsou bohatě pokryty.
Hotovo! Dobrou chuť!