Říká se, že dobrý koláč připravený s láskou a úsměvem na tváří utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na tvarohový koláč z křehkého těsta, je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Tvarohový koláč z křehkého těsta
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 10 g prášek do pečiva
- 5 žloutků
- 80 g cukru
- 6 g vanilkový cukr
- 2 lžíce citronová šťáva
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 180 g másla
Tvarohová náplň:
- 750 g hrudkovitý tvaroh
- 130 g cukru
- 6 g vanilkový cukr
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
Sníh z bílků:
- 5 bílků
- 5 lžic cukru
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy jsi nasypejte prosátou polohrubou mouku, přisypte sůl a prosátý prášek do pečiva – promíchejte.
2. Do druhé mísy jsi dejte žloutky, přisypejte vanilkový cukr, přilijte scezenou citronovou šťávu, vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citronu – vyšlehejte, poté jemnou směs přelijte do 1 mísy s moukou a nakonec přidejte máslo – pořádně promíchejte, vypracujte těsto rukou a nechejte stranou.
3. Tvarohová náplň: Do jiné mísy jsi dejte hrudkovitý tvaroh, přisypejte cukr, vanilkový cukr, vsypejte citronovou kůru z 1/2 citronu a rozklepněte vejce – dobře promíchejte a rozmixujte ručním mixérem do hladkého krému.
4. Na plech vyložený pergamenem jsi pomocí ruk rozdrobte těsto a rozprostřete ho, pěkně uhlaďte a propíchejte vidličkou.
5. Následně na něho naneste a rozetřete připravený krém, který pěkně zarovnejte.
6. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 175 °C.
7. Do další mísy jsi dejte vaječné bílky – vyšlehejte do bílé pěny a během šlehání přisypávejte cukr – šlehejte do středně tuhé pěny a potom přendejte do zdobícího sáčku, pomocí kterého vytvarujte velké vlnky.
8. Pečte dalších 10-12 minut při 175 °C.
9. Tvarohový koláč z křehkého těsta po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD: