Dnes vám představíme náš recept na krémový kokosovo-karamelový dort, který je připraven s láskou a plný exotických chutí. Tato sladká pochoutka je dokonalou kombinací jemného kokosu a slaďounkého karamelu, který zaručeně okouzlí vaše chuťové buňky. Připravte se na zážitek!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Krémový kokosovo-karamelový dort
Co budeme potřebovat:
- 6 vajec
- 600 ml kravského mléka
- 120 g cukru
- 200 ml kokosového mléka
- 50 g kokosových vloček
- vanilkový extrakt
Suroviny pro těsto:
- 120 g mouky
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 70 ml kravského mléka
- 70 ml rostlinného oleje
- 5 g prášku do pečiva
- vanilkový extrakt
Suroviny pro karamel:
- 150 g cukru
- 30 ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Nejdříve připravte karamel: Do hrnce dejte 150 g cukru, 30 ml vody a 1 lžíci citronové šťávy. Hrnec postavte na střední až nízký oheň. Nepřetržitě míchejte, dokud se nevytvoří karamel (asi 10 minut).
2. Teplovzdornou nádobu o průměru 20 cm zahřejeme v troubě na 160 stupňů Celsia.
3. Nalijte horký karamel do předehřátého pekáče. Rovnoměrně rozetřete karamel po celém dnu a stranách pekáče. Dejte stranou a nechte vychladnout.
4. V míse smíchejte 6 vajec, 120 g cukru, 200 ml kokosového mléka, 50 g kokosových vloček, vanilkový extrakt a 600 ml kravského mléka. Míchejte mixérem, dokud nedosáhnete hladkého spojení.
5. Nalijte směs do ochlazeného a ztuhlého karamelového pekáče.
6. Do mísy prosejte 120 g mouky. Přidejte 5 g prášku do pečiva, 100 g cukru, vanilkový extrakt, 70 ml kravského mléka a 70 ml rostlinného oleje. Míchejte do hladkého těsta.
7. Nalijte těsto do pekáče přes karamelovou vrstvu.
8. Položte pekáč do většího pekáče a přidejte do něj velký hrnek studené vody.
9. Dejte pekáč do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia po dobu 70 minut.
10. Vyjměte pekáč z trouby a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
11. Dort s kokosovým krémem a karamelovou polevou dejte minimálně na 3 hodiny do lednice.
12. Vyjměte z lednice, uvolněte okraje nožem a přendejte dort na servírovací talíř.
13. Dekorujte kokosovými vločkami a ovocem.
Podávejte dobře vychlazený z lednice.
Dobrou chuť!