Linecký koláč s jablky a pudinkem

Jedná se o lahodnou kombinaci tradičního lineckého těsta, osvěžujících jablek a krémového pudinku. Tento koláč je skvělý pro různé příležitosti, od odpolední svačiny po nedělní dezert.

Zdroj: Hana Žáková

Ingredience:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • Půlka hery (másla)
  • 2 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Jablka, nakrájená na plátky
  • Rozinky, plátky mandlí (volitelné)
  • Pudinkový prášek (1 balíček)
  • Půl litru mléka
  • 2 lžíce cukru

Postup:

1) Příprava těsta: Smíchejte hladkou mouku, cukr, heru (máslo), vejce a prášek do pečiva, dokud nezískáte hladké těsto.

2) Rozdělení těsta: Těsto rozdělte na dvě části.

3) Příprava koláče: Jednu polovinu těsta rozválejte a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozložte plátky jablek. Pokud chcete, přidejte také rozinky nebo plátky mandlí.

4) Mřížka z těsta: Z druhé poloviny těsta vytvořte mřížku a pokryjte jí koláč.

5) Pečení: Pečte koláč v předehřáté troubě, dokud nezezlátne.

6) Příprava pudinku: Připravte pudink dle návodu na balení s použitím půl litru mléka a dvou lžic cukru. Pudink by měl být dostatečně hustý, aby se dobře lilo.

7) Dokončení koláče: Na vlažný koláč rovnoměrně nalijte pudink a nechte ztuhnout.

Čtěte také:

Tento koláč je skvělý, když je podáván s šlehačkou. Dobrou chuť!