Kulinářský hit: Čokoládovo-likérové špičky pro milovníky sladkého

Obohaťte svůj kulinářský repertoár s tímto kulinářským hitem: čokoládovo-likérové špičky pro milovníky sladkého. Ideální pro speciální příležitosti nebo jako lahodný dezert po večeři, tyto bohaté a aromatické špičky jsou skvělou volbou pro všechny čokoládové nadšence.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

Delikátní čokoládovo-likérové špičky

Co budeme potřebovat:

Základ – Těsto:

  • 4 vaječné bílka
  • 4 žloutky
  • 114 g krystalový cukr
  • 867 g hladká mouka speciál
  • 12 g vanilkový pudinkový prášek (Zlatý klas)

Čokoládový krém:

  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 200 g krystalový cukr + 70 ml studené vody – příprava sirupu
  • 350 g měkké máslo
  • 200 g hořké čokolády – (70%)
  • 50 g kakaa

Likérové plnění:

  • 150 ml rostlinné smetany Vitala nebo živočišné smetany 33%
  • 250 ml vaječný likér

Čokoládová poleva:

  • 250 g hořké čokolády
  • 50 g kokosový olej nebo rostlinný tuk (Cera)

Jak budeme postupovat:

1. Základ- Těsto: Oddělte vaječné bílky od žloutku. Bílka vyšlehejte v robotickém mixéru do krásné bílé pěny. Žloutky vyšlehejte v míse a přimíchejte k nim trochu bílkové pěny – vyšlehejte a následně vlijte do vyšlehané bílkové pěny – promíchejte a dále přisypejte prosátou hladkou mouku speciál s vanilkovým pudinkem  – dobře promíchejte.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

2. Pak těsto ihned naneste do zdobícího sáčku, pomocí něho na plech vyložený pečicím papírem naneste těsto ve tvaru kolečka a mokrým prstem přitlačte vyčnívající těsto.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

3. Pečte v předehřáté troubě 15-17 minut při 180 °C, po upečení by jste měli získat průměr těsta 4-4,5 cm, co stačí na špičky střední velikosti. Jsou měkké a po vychladnutí ztvrdnou.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

4. Čokoládový krém: Do robotického mixéru si dejte žloutky a přidejte vejce – vyšlehejte.

5. Příprava sirupu: Mezitím si do hrnce nasypejte cukr a zalijte ho studenou vodou – rozvařte.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

6. Poté si připravený sirup pomalu nalévejte do vyšlehaných žloutků – pořádně vyšlehejte do jemné konzistence cca 5 minut a poté postupně za stálého šlehání přidávejte měkké máslo. Měli by jste získat hustý, hladký a pěkně lesklý krém, který můžete různě ochutit.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

7. Do krému potom postupně přilévejte rozpuštěnou hořkou čokoládu – šlehejte a nakonec přisypejte prosáté kakao – pořádně vyšlehejte.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

8. Získaný čokoládový krém naneste do 2 zdobících sáčků. Z 2/3 krému udělejte špičky a z 1/3 krému udělejte čepice a ihned je položte do lednice na ztuhnutí.

9. Likérové plnění: Do nádobky-odměrky si nalijte smetanu – vyšlehejte ji a potom k ní nalijte vaječný likér – promíchejte a naplňte ztuhlé špičky, vrchní část špiček ozdobte zbylým krémem a uložte na 1 hodinu do mrazáku.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

10. Čokoládová poleva: V hrnci na sporáku si rozpusťte hořkou čokoládu a pak do ní vmíchejte kokosový olej – promíchejte, nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do ní namáčejte špičky, které položte do lednice/mrazáku na ztuhnutí, podle potřeby.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

11. Delikátní čokoládovo-likérové špičky podávejte s láskou a velkou chutí.

Delikátní čokoládovo-likérové špičky - Nebíčko na jazyku!
Zdroj: LiViera Desserts

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: