Všichni dobří gurmáni vědí, že některá jídla jsou tak neskutečně lahodná, že jsou téměř jako splnění snu. Jedním z těchto kulinářských snů je i neodolatelná buchta, která se zamiluje do srdce každého, kdo ji ochutná. Náš dnešní recept nás zavede do světa chutí a vůní, kde se střetávají vanilkové líbeznosti, jemné kakaové tóny a nadýchaný povrch zdobený krystalky granka.
Co budeme potřebovat:
- 5 žloutků
- 230 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl vlažné vody
- 1 dcl oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 280 g polohrubé mouky
- 5 bílků
- Kakao
- 1 lžíce horkého vanilkového pudinku (1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru)
- 2 zakysané smetany
- Granko (kandovaný cukr) pro posypání
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech, který vymažete a vysypete moukou nebo překryjete pečícím papírem.
2) V míse utřete 5 žloutků spolu s 230 g krystalového cukru a vanilkovým cukrem, dokud nedosáhnete pěny.
3) Postupně přilijte 1 dcl vlažné vody a dále 1 dcl oleje. Dobře promíchejte, aby všechny ingredience byly spojené.
4) Přidejte 1/2 prášku do pečiva a 280 g polohrubé mouky. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5) Ve druhé misce vyšlehejte 5 bílků do tuha, dokud nevznikne pevný sníh.
6) K sněhu z bílků postupně vmíchejte lžíci po lžíci do těsta.
7) Nalijte polovinu těsta na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.
8) Do zbývající poloviny těsta přidejte kakao a opět promíchejte, aby vzniklo těsto s kakaovou chutí.
9) Kakaové těsto nalijte na světlé těsto a opatrně je rozetřete.
10) Na povrch těsta lžící nanášejte horký vanilkový pudink, který připravíte podle návodu na obalu (1 l mléka, 2 pudinky, 2 lžíce cukru).
11) Plech s těstem dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut. Kontrolujte zralost špejlí – má být suchá po vytažení.
12) Po upečení buchtu vyjměte z trouby a ještě horkou potřete 2 zakysanými smetanami. Množství smetany můžete upravit podle své chuti.
13) Posypte povrch buchty grankem (kandovaný cukr) a nechte buchtu kompletně vychladnout.
Vyzkoušejte také – Nepečený dezert ze zakysané smetany a salka hotový za 15 minut: Úžasný krémový dezert s chutí kávy!
Tímto receptem získáte neodolatelnou buchtu snů, která oslní svou chuťovou harmonií a vzhledem. Tato kombinace vanilkového těsta, kakaového těsta, vanilkového pudinku a zakysaných smetan vytvoří jemnou a lahodnou delikatesu, kterou si oblíbí opravdu každý.