Vdolky jsou tradiční česká pochoutka. V tomto receptu jsou vdolky plněné švestkovým povidlem, strouhaným tvarohem a šlehačkou. Ačkoli může být šlehačka někdy “potvora” a nechce se šlehat, výsledek stojí za to!
Ingredience:
Pro vdolky:
- 380 g polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- 40 g másla
- 1/2 kostky droždí
Pro náplň:
- Švestková povidla
- Strouhaný tvaroh
- Šlehačka (nechte ji v chladničce před šleháním, aby se lépe šlehala)
Sněhové řezy s kokosovým krémem
Postup:
1) Těsto: V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Uděláme kvásek z mléka, droždí a trochy cukru. Necháme na teplém místě kvasit, dokud kvásek nevytvoří bubliny.
2) Do misky přidáme vajíčko, rum a máslo. Vmícháme kvásek a zpracujeme vše do hladkého těsta.
3) Pokryjeme mísu utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4) Po vykynutí těsto rozdělíme na cca 18 kusů a z každého kousku vytvoříme malou kuličku. Kuličky opět necháme kynout.
5) Rozehřejeme olej v pánvi na střední teplotu. Každou kuličku rukou jemně roztáhneme do malé placičky a smažíme z obou stran dozlatova.
6) Vdolky naplníme švestkovým povidlem a posypeme strouhaným tvarohem. Na vrchol můžeme přidat šlehačku.
Tip:
Pokud máte problém se šleháním šlehačky, zkuste přidat trochu stabilizátoru šlehačky. Ujistěte se také, že šlehačka je dostatečně chladná.