5 skvělých receptů na vánoční cukroví, které zvládne každý

Připravte si tento rok výjimečné vánoční cukroví z těchto 5 osvědčených receptů. Představují ideální kombinaci klasických a nových chutí, které potěší každého milovníka vánočních dobrot. Pro optimální výsledek doporučuji těsto připravit den předem a nechat odpočívat.

Zdroj: Radek Zapletal

Pařížské rohlíčky

20dkg cukr moučka,18 dkg mletých ořechů,6 dkg strouhanky,1 lžíce hrubé mouky,2 vejce. Vše smíchát. Těsto je hezky kompaktní, takže jsem je válel na stole po jednom a zatočil do rohlíčku (NE moc, počítat s tím, že se při pečení rozjedou). Péct na 180 než začnou tmavnout. Krém dělám klasiku jak dělávala babička: máslo, cukr moučka dle chuti, kakao,dle chuti trošku vanilkovýho extraktu.

Sádlovky

250g sádla, 250g cukr moučka, 250g hladké mouky, kakao pro barvu. Kdyby těsto lepilo přidat víc mouky.Na plech dělám kuličky a důlek buď koncem vařechy nebo špičatějším vrcholem vajíčka . Pekl jsem na 50 stupňů horkovzduch spíš sušit (všude na internetu píšou péct při 150 a výš, no mně se takto celé roztekly). Během pečení otevírám troubu, aby “ušla pára” a nepopraskaly. Při pečení vypadají jako neupečené. Ideálně jeden vyndat a nechat vychladnout, jak zchladnou tak zpevní. Plním až po upečení.

Vanilkové rohlíčky

340g hl mouka, 190g hery, 115g mletých ořechů. 115g cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 3-4 polévkové lžíce mléka. Vše smíchat. S těstem se hezky pracuje takže buď válet po jednom, já dělal na mlýnku s tvořítkem. Peču na 170 než začnou růžovět. Obaluju ještě teplé ve směsi vanilkového a moučkového cukru

Linecké cukroví

300g hl mouky, 200g másla (já dával 100g másla a 100g hery), 100g cukr moučka, 1 vejce, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronová kůra. Vše smíchat. Pekl jsem na 160 stupňů horkovzduch, až začalo růžovět ven z trouby. Zdá se měkké, ale jak vychladne hezky zpevní.

Išlské dortíčky

20 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg mletých ořechů, 20 dkg hery, 1 žloutek, 2 polévkové lžíce kaka, trocha skořice. Pekl jsem na 180. Hůře se poznává kdy jsou kolečka upečené, potřeba hlídat (radila paní dát kousek světlého těsta z lineckého na plech a podle toho se orientovat)

Marokánky

0,5l mléka, 8 polévkových lžic hladké mouky a 10 polévkových lžic cukru krupice (zarovnaných) a zahřát v hrnci. Až směs začne mírně houstnout přidat 100g másla a míchat, začne se tvořit „jakoby odpalované těsto“. Až je celistvé husté jak puding (ano bude se lepit) tak jsem přidal 100g překrájených brusinek, 100g kandované pomeranč.kůry, 100g kandovaného fruit mix, 100g na hrubo nasekaných vlašských ořechů. Poté dělám na plech s pečícím papírem kolečka různých velikostí. Pekl jsem na 200 stupňů do doby než začnou růžovět okraje, pak vytáhnout. Po upečení jsou měkké, nechat vychladnout. Chladem zpevní, ale na jídlo zůstanou pořád měkké.