Vepřová kýta na hořčici s jasmínovou rýží

Vepřová kýta je klasikou české kuchyně, ale co takhle ji vyzkoušet v netradičním spojení s jasmínovou rýží a hořčicí? Tento recept vám nabídne skvělou alternativu k tradičním nedělním obědům. Zázračná hořčičná omáčka dodá masu jedinečnou chuť, kterou perfektně doplní jemná jasmínová rýže.

Zdroj: Katka Kačka Suchá

Co budeme potřebovat:

  • 600 g vepřové kýty
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • Hladká mouka na obalení
  • Olej na smažení
  • Vepřový vývar nebo voda
  • Půlka kostky masoxu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrubá mouka na zahuštění omáčky
  • Jasmínová rýže jako příloha

Doporučujeme – Hamburská kýta s houskovým knedlíkem: Jak připravit nedělní delikatesu s omáčkou, která Vás ohromí


Jak budeme postupovat:

1) Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky a nařízneme je, aby se při smažení nekroutily.

2) Osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a potřeme plnotučnou hořčicí.

3) Na pánvi osmahneme cibuli na oleji dozlatova.

4) Přidáme plátky masa a opečeme je z obou stran.

5) Přiklopíme a necháme dusit cca 5 minut.

6) Přidáme 2 lžíce hořčice a chvíli restujeme.

7) Zalijeme vepřovým vývarem (nebo vodou) a přidáme masox.

  • Mějte na paměti, že maso by mělo být jen ponořené, nikoliv “plavat” ve vodě.

8) Necháme dusit, dokud maso není měkké.

9) Vyndáme maso a omáčku zahustíme hrubou moukou. Omáčku zaprašíme a promícháme, aby nevznikly hrudky.

Podáváme s jasmínovou rýží.