Linecký koláč s tvarohem

Tento tradiční koláč s křehkým těstem a krémovou tvarohovou náplní je ideálním doplňkem k odpolední kávě. Má lahodnou chuť díky kombinaci citronové kůry a vanilkového cukru.

Zdroj: Darine Carney

Ingredience:

Těsto:

  • 500g mouky (kombinace hladké a polohrubé)
  • 200g másla
  • 200g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Kůra z citronu
  • Vanilkový cukr

Tvarohová náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 žloutek
  • 150g cukru krupice
  • Vanilkový cukr
  • Kůra z citronu

Postup:

1) Příprava těsta: Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vejce, žloutek, prášek do pečiva, citronovou kůru a vanilkový cukr, dokud nevznikne hladké těsto.

2) Příprava tvarohové náplně: Ve směsi kombinujte tvaroh, žloutek, cukr krupice, vanilkový cukr a citronovou kůru.

3) Skládání koláče: Rozdělte těsto na dvě části. Jednu část vyválejte a vložte na plech. Rozprostřete tvarohovou náplň rovnoměrně na těsto. Druhou část těsta vyválejte a položte na vrstvu tvarohu. Těsto lehce propíchejte vidličkou, aby vznikly drobné dírky.

4) Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-40 minut, dokud nezezlátne.

Po vychladnutí můžete koláč podávat. Může se také pocukrovat moučkovým cukrem pro dodatečnou sladkost. Dobrou chuť!

Čtěte také: