Přinášíme vám luxusní a přitom jednoduchý recept na hovězí pečeně, která bude skvělým hlavním chodem na vašem svátečním stole. Tento tradiční pokrm, připravovaný z kvalitního hovězího masa, se vyznačuje svou šťavnatostí, výraznou chutí a aromatickou vůní. Sledujte náš recept a připravte si hovězí pečeni, která bude korunou vašeho svátečního menu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hovězí pečeně na svátečním stole
Co budeme potřebovat:
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce hrubě mletého černého pepře
- asi 1,3 kg hovězí pečeně
- 2 lžíce oleje
- 1/2 bílé cibule nasekané
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 šálek hovězího vývaru
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte ingredience na marinádu: 1 lžíci soli, 1 lžíci hnědého cukru a 1 lžíci mletého černého pepře. Poté maso z hovězího oka důkladně obalte touto směsí.
2. Nechte maso 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby se marináda vsákla.
3. Předehřejte troubu na 260 °C.
4. Na středně silném ohni rozpalte litinový hrnec nebo těžkou pánev s 2 lžícemi oleje. Až je rozpálený, maso zprudka opečte ze všech stran po 2 minutách, dokud nebude ze všech stran opečené a zhnědlé.
5. Maso vložte do vhodné pečící nádoby a dejte ho nepřikryté do předehřáté trouby. Případně můžete maso nechat v pánvi, pokud je vhodná do trouby.
6. Jakmile vložíte maso do trouby, vypněte ohřev a nechte ho tam se zavřenými dvířky, dokud nedosáhne teploty 52 °C. To může trvat hodinu nebo až tři, v závislosti na velikosti pečeně. Pečení masa této váhy obvykle trvá jednu hodinu. Doporučuji po hodině zkontrolovat teplotu.
7. Jakmile maso dosáhne vnitřní teploty 52 °C, vyjměte ho z trouby, položte ho na prkénko vhodné pro maso a nechte odpočívat alespoň 20 až 45 minut.
8. Zatímco maso odpočívá, na středně silném ohni zahřejte pánev, ve které se peklo hovězí, přidejte 1/2 nasekané cibule a 2 lžíce másla a promíchejte, abyste nabrali usazeniny z masa. Pokud jste maso nepekli v pánvi, ve které jste ho opékali, přidejte do ní také usazeniny z masa a v této pánvi smažte cibuli v másle.
9. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci červeného vinného octa a 1 šálek hovězího vývaru. Nechte směs přijít k varu a vařte asi 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne.
10. Až omáčka zredukuje, rozmixujte ji ručním nebo klasickým mixérem do hladka. Omáčka je nyní připravena k podávání. Můžete ji nechat na sporáku, aby se dále redukovala, nebo ji podávat ihned. Pokud nebudete hned jíst, můžete omáčku nechat na mírném ohni a přikrytou.
11. Nakonec, až maso dostatečně odpočine, nakrájejte pečeni na plátky o tloušťce asi 1,3 cm a podávejte s omáčkou.
Dobrou chuť!