Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem

Přinášíme vám recept na tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem, který je dokonalou kombinací křupavého drobenkového těsta, šťavnatého ovoce a jemného jogurtového krému. Tento koláč můžete připravit s jakýmkoliv vaším oblíbeným ovocem. Připravte si tento tradiční drobenkový koláč a nechte se okouzlit jeho výjimečnou chutí a lahodnou kombinací složek.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem
Zdroj: gustoase.net

Drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem

Co budeme potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 550 g mouky
  • 200 g studeného másla s min. 80% tukem
  • 2 vejce
  • 100 g zakysané smetany (min. 20% tuku)
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Suroviny na krém:

  • 1 kg domácího nebo řeckého jogurtu s 12% tukem
  • 5 vajec
  • 60 g škrobu
  • 240 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 4 lžíce krupice
  • 800 g čerstvého nebo mraženého ovoce

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Do mísy smícháme mouku s na kostky nakrájeným studeným máslem. Směs zpracováváme prsty, dokud nezískáme hrubě nasekanou konsistenci.

2. Do směsi přidáme cukr, špetku soli, rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a citronovou kůru. Těsto dobře propracujeme, dokud nebudou všechny ingredience spojené, a vytvoříme z něj kouli.

Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem
Zdroj: gustoase.net

Těsto rozdělíme na dvě části – větší a menší. Menší část zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazáku, dokud nepřipravíme náplň. Na pomoučeném pracovním povrchu rozválíme větší část těsta na obdélníkový plát.

3. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj položíme těsto a okraje upravíme. Plech přikryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu, dokud nepřipravíme náplň.

Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem
Zdroj: gustoase.net

4. Příprava krému: Oddělíme bílky od žloutků. Ve velké míse vyšleháme bílky se špetkou soli, dokud nevznikne pevná pěna. Poté postupně přidáváme 120 g cukru a šleháme, dokud nezískáme hustou pěnu, která zůstane v misce, když ji obrátíme.

5. V jiné míse vyšleháme žloutky s 120 g cukru a vanilkovou esencí, dokud nevznikne pěna. Přidáme škrob, šleháme na nízké rychlosti a poté přidáme jogurt a krupici a dobře promícháme. Pomocí špachtle postupně vmícháme vyšlehané bílky do jogurtového krému a směs jemně promícháme, abychom si zachovali vzdušnost.

6. Sestavení koláče: Vyjmeme plech z chladu a rovnoměrně rozetřeme jogurtový krém. Posypeme čerstvým nebo mraženým ovocem. Pokud používáme mražené ovoce, můžeme ho použít přímo bez rozmrazování.

Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem
Zdroj: gustoase.net

7. Vyjmeme menší část těsta z mrazáku a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Nastrouhané těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše náplně.

8. Plech dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut, dokud koláč nezíská krásnou zlatavou barvu. Po upečení necháme koláč vychladnout, než ho nakrájíme.

Tradiční drobenkový koláč s ovocem a jogurtovým krémem
Zdroj: gustoase.net

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při pečení! 🙂