Išlské koláčky s čokoládovým krémem – top recept našich babiček

Išlské koláčky s čokoládovým krémem jsou klasikou, která se předává z generace na generaci a stala se top receptem našich babiček. Tyto malé, ale výrazné sladké pochoutky, s bohatým čokoládovým krémem uprostřed, jsou symbolem tradičního pečení a domácí pohody. Připravte si tyto oblíbené koláčky podle osvědčeného receptu a nechte se unést chuťovými vzpomínkami na dětství.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Išlské koláčky s čokoládovým krémem - top recept našich babiček
Zdroj: gustoase.net

Išlské koláčky s čokoládovým krémem

Co budeme potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 300 g mouky
  • 250 g másla s 82% tukem
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • 1 lžička kakaa (volitelné)

Suroviny na krém:

  • 200 g hořké čokolády s 80% kakaa
  • 200 ml tekuté smetany
  • 1 lžička pomerančové esence

Suroviny na polevu:

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžíce oleje

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Máslo necháme při pokojové teplotě a dáme ho do mísy. Přidáme moučkový cukr a mícháme, dokud směs nezhustne a cukr se nerozpustí.

2. Do směsi přidáme mleté ořechy, kakaový prášek (pokud používáme), mouku a směs mícháme špachtlí, dokud nevznikne homogenní těsto. Těsto bude měkké a lepkavé. Pokud je příliš měkké, přidejte trochu mouky. Hustota těsta závisí na použité mouce.

3. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme do mrazáku na přibližně 10 minut. Po 10 minutách těsto vyjmeme, mezi dvěma potravinářskými fóliemi ho rozválíme na středně silný plát. Po rozválení odstraníme vrchní fólii a pomocí sklenice vykrajujeme kruhy z těsta. Kruhy opatrně odstraníme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 5-10 minut, dokud nezačnou okraje lehce hnědnout. Po upečení necháme koláčky vychladnout než je naplníme krémem.

5. Příprava krému: Tekutou smetanu zahřejeme, ale nevaříme. Po zahřátí ji sejmeme z ohně, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, pomerančovou esenci a mícháme, dokud nevznikne hladký krém. Krém necháme v lednici asi 2 hodiny ztuhnout.

6. Sestavení dortu: Vyjmeme krém z lednice a dva koláčky ním slepíme.

Išlské koláčky s čokoládovým krémem - top recept našich babiček
Zdroj: gustoase.net

7. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni spolu s olejem a polejeme jím koláčky.

8. Na střed koláčku dáme lžičku polevy a provádíme kruhové pohyby lžičkou po povrchu koláčku, aby se poleva rovnoměrně rozetřela a lehce stékala po okrajích.

9. Po zglazurování všech koláčků necháme asi 10-25 minut při pokojové teplotě ztuhnout polevu, poté je dáme do lednice přes noc. Hotovo!

Išlské koláčky s čokoládovým krémem - top recept našich babiček
Zdroj: gustoase.net

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření! 🙂