Když se blíží Vánoce, je čas začít myslet na pečení cukroví. Mezi klasiky, které by neměly chybět na žádném vánočním stole, patří spekusky. Tyto malé dobrotky jsou výjimečné díky svému kořeněnému těstu a bohaté čokoládové náplni, které zaručeně zpříjemní chvíle strávené s rodinou a přáteli.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 140 g třtinového cukru (mletého)
- 120 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžičky koření spekulatius
- 1 žloutek
Čokoládový krém
- 100 g hořké čokolády
- 80 g másla
- 70 g cukru
- 250 ml smetany 33%
- 30 g kakaa
Postup přípravy
1) Začínáme těstem: Nejdříve ušleháme mletý třtinový cukr s máslem, přidáme žloutek a vytvoříme nadýchanou směs. Poté přidáme mouku smíchanou s kořením a práškem do pečiva a vytvoříme hladké těsto. Toto těsto necháme odpočívat v chladu, ideálně přes noc.
2) Příprava cukroví: Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kytičky. U poloviny z nich vytvoříme vzor a pečeme je v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
3) Čokoládový Krém: Kakao smícháme s cukrem a smetanou. Přidáme máslo a pořádně povaříme. Nakonec vmícháme čokoládu, dokud nevznikne hladký krém. Tento krém chladíme v lednici.
4) Slepování cukroví: Po vychladnutí krému ho vyšleháme do nadýchané konzistence a nastříkáme na ploché strany kytiček bez vzoru. Přikryjeme druhou polovinou kytiček s vzorem.
60+ receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví: Znáte všechny druhy?
Závěr
Spekusky jsou skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché ingredience vytvořit něco výjimečně chutného. Příprava může být trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Tyto kořeněné cukroví s bohatou čokoládovou náplní jsou skvělým doplňkem k vánoční atmosféře.