Lahodný čokoládový koláč s jogurtovým krémem a jahodami

Připravte si něco výjimečného pro své chvíle sladkého potěšení s naším receptem na lahodný čokoládový koláč s jogurtovým krémem a jahodami. Ideální jako dokonalý závěr rodinné večeře, pro speciální příležitosti nebo prostě jen tak pro radost. Recept je jednoduchý, ale výsledek je ohromující a zaručeně potěší každého milovníka sladkého. Užijte si každé sousto tohoto nádherně vrstveného dezertu, který je stejně krásný, jako chutný.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Čokoládový koláč s jogurtovým krémem a jahodami

Co budeme potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic mouky
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce minerální vody
  • 6 lžic cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička rumové nebo vanilkové esence

Suroviny na krém:

  • 250 ml jogurtu
  • 250 ml sladké smetany na šlehání
  • 80 g vanilkového moučkového cukru
  • 300 g jahod
  • 10 g granulované želatiny

Suroviny na polevu:

  • 350 g čokolády na vaření
  • 10 g másla

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Začneme oddělením bílků od žloutků. Bílky šleháme se špetkou soli na nízké rychlosti, dokud nezačnou lehce pěnit, poté zvýšíme rychlost a šleháme, dokud nezískáme pevnou pěnu.

2. K žloutkům přidáme cukr a šleháme, dokud se cukr nerozpustí, poté pomalu přiléváme olej a minerální vodu a směs šleháme, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojené.

3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, poté ji přidáme k žloutkům a šleháme metlou, dokud se všechno nespojí a nezůstanou žádné hrudky. Do směsi přidáme rumovou nebo vanilkovou esenci a lehce vmícháme bílky.

4. Pekáč o velikosti 24/34 cm vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Rozetřeme těsto lžící rovnoměrně po pekáči a pečeme přibližně 25-30 minut při 180 stupních. Po upečení necháme těsto vychladnout a poté, co je úplně studené, ho rozkrojíme na šířku na dvě stejné pláty.

5. Příprava polevy: Čokoládu rozlomíme na kousky a dáme do nepřilnavého hrnce. Přidáme máslo a rozpustíme ve vodní lázni, neustále mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, poté ji necháme vychladnout.

6. Příprava krému: Smetanu šleháme spolu s cukrem, dokud není pevná. Do šlehané smetany přidáme jogurt při pokojové teplotě, umyté a nakrájené jahody a jemně promícháme.

7. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do krému. Energeticky mícháme, dokud se želatina nespojí.

8. Sestavení dortu: Na rovný podnos, nebo do formy, ve které bylo těsto upečené, položíme první plát těsta. Na něj rovnoměrně rozetřeme celé množství krému. Na krém položíme druhý plát těsta a jemně ho prsty zatlačíme, aby byl rovnoměrně rozložený. Na poslední plát těsta nalijeme rozpuštěnou a vychladlou čokoládovou polevu a necháme dort v chladu do druhého dne.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!

Podívejte se také na náš video recept na nepečený čokoládový dort s jahodovou polevou: