Připravte se na gastronomický zážitek s naším receptem na domácí focacciu s olivami a aromatickými bylinkami. Tento tradiční italský chléb vás ohromí svou křupavou kůrkou, měkkým středem a bohatou chutí oliv a bylinek. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí focaccia s olivami a aromatickými bylinkami
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 350 g bílé mouky
- 200 ml teplé vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1 velká lžíce olivového oleje
- 1 lžička oregana
- 1 lžička rozmarýnu
Na ozdobení:
- 150 ml olivového oleje
- sůl
- 2 lžíce aromatických bylinek (bazalka, rozmarýn)
- 150 g vypeckovaných oliv
Jak budeme postupovat:
1. Začneme přípravou kvásku z droždí, soli a cukru. Vše dobře promícháme v misce, přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout.
2. V jiné prostorné míse prosejeme mouku a uděláme v ní malou důlku lžící. Do důlky nalijeme kvásek, olivový olej, teplou vodu, oregano, rozmarýn a hněteme asi 10 minut, dokud nezískáme hladké, elastické těsto, které se nelepí na prsty.
3. Těsto přendáme do mísy vymazané trochou olivového oleje, přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
4. Po hodině těsto rozválíme na pracovní ploše válečkem. Připravíme 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem a na ně rozprostřeme těsto.
5. Těsto potřeme olivovým olejem, prsty vytvoříme malé důlky pro olej, posypeme solí, aromatickými bylinkami a přidáme olivy. Těsto necháme v plechu s ingrediencemi asi 20 minut kynout.
6. Můžete připravit 1 plech s bylinkami a 1 plech s olivami podle vašich preferencí.
7. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 20-25 minut, dokud focaccia krásně nezezlátne a nebude mít zlatou kůrčičku.
8. Po upečení necháme chvíli vychladnout, pak nakrájíme a podáváme.
Přejeme vám dobrou chuť a zábavu při vaření! 🙂