Domácí focaccia s olivami a aromatickými bylinkami: Recept pro gurmány

Připravte se na gastronomický zážitek s naším receptem na domácí focacciu s olivami a aromatickými bylinkami. Tento tradiční italský chléb vás ohromí svou křupavou kůrkou, měkkým středem a bohatou chutí oliv a bylinek. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Domácí focaccia s olivami a aromatickými bylinkami: Recept pro gurmány
Zdroj: gustoase.net

Domácí focaccia s olivami a aromatickými bylinkami

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 350 g bílé mouky
  • 200 ml teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 velká lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička rozmarýnu

Na ozdobení:

  • 150 ml olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce aromatických bylinek (bazalka, rozmarýn)
  • 150 g vypeckovaných oliv

Jak budeme postupovat:

1. Začneme přípravou kvásku z droždí, soli a cukru. Vše dobře promícháme v misce, přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout.

2. V jiné prostorné míse prosejeme mouku a uděláme v ní malou důlku lžící. Do důlky nalijeme kvásek, olivový olej, teplou vodu, oregano, rozmarýn a hněteme asi 10 minut, dokud nezískáme hladké, elastické těsto, které se nelepí na prsty.

3. Těsto přendáme do mísy vymazané trochou olivového oleje, přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.

4. Po hodině těsto rozválíme na pracovní ploše válečkem. Připravíme 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem a na ně rozprostřeme těsto.

5. Těsto potřeme olivovým olejem, prsty vytvoříme malé důlky pro olej, posypeme solí, aromatickými bylinkami a přidáme olivy. Těsto necháme v plechu s ingrediencemi asi 20 minut kynout.

6. Můžete připravit 1 plech s bylinkami a 1 plech s olivami podle vašich preferencí.

7. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 20-25 minut, dokud focaccia krásně nezezlátne a nebude mít zlatou kůrčičku.

8. Po upečení necháme chvíli vychladnout, pak nakrájíme a podáváme.

Domácí focaccia s olivami a aromatickými bylinkami: Recept pro gurmány
Zdroj: gustoase.net

Přejeme vám dobrou chuť a zábavu při vaření! 🙂