Připravte se na pohádkový zážitek s naším receptem na domácí jablkovo-makový koláč, který je skvělým dezertem pro jakoukoli příležitost. Ať už chystáte rodinnou večeři, oslavu s přáteli, nebo si jen chcete dopřát něco výjimečného, tento koláč bude vždy tou správnou volbou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí jablkovo-makový koláč
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 320 g mouky
- 100 g másla s 85% tuku
- 150 g cukru
- 4 velká vejce
- 50 ml oleje
- 10 g prášku do pečiva
- 60 g máku
- 3 lžičky kakaa (volitelné)
- 3 velká jablka
- 1 lahvička vanilkové esence
Pro polevu:
- 300 g čokolády
- 20 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Měkké máslo při pokojové teplotě smícháme s cukrem, dokud nevznikne pěna. Poté postupně přidáváme vejce jedno po druhém a dobře mícháme po každém přidaném vajíčku.
3. Lžící přidáme do směsi olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem (pokud chcete), mák, nastrouhaná jablka a vanilkovou esenci. Před přidáním jablek do směsi je vymačkáme, aby z nich nebyla příliš mnoho šťávy.
4. Dobře promícháme, dokud nezískáme homogenní těsto. Plech o rozměrech 20×30 cm vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj směs.
5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35-40 minut, v závislosti na rychlosti pečení vaší trouby. Po upečení necháme koláč vychladnout v plechu.
6. Příprava polevy: Čokoládu rozlomíme na kousky, vložíme do hrnce s tenkým dnem a přidáme máslo. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a neustále mícháme, dokud není veškerá čokoláda rozpuštěná.
7. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme na koláč v plechu a necháme ho úplně vychladnout. Poté můžeme porcovat. Hotovo!
Dobrou chuť! 🙂