Recept na domácí jablkovo-makový koláč: Skvělý dezert pro každou příležitost

Připravte se na pohádkový zážitek s naším receptem na domácí jablkovo-makový koláč, který je skvělým dezertem pro jakoukoli příležitost. Ať už chystáte rodinnou večeři, oslavu s přáteli, nebo si jen chcete dopřát něco výjimečného, tento koláč bude vždy tou správnou volbou.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Recept na domácí jablkovo-makový koláč: Skvělý dezert pro každou příležitost
Zdroj: gustoase.net

Domácí jablkovo-makový koláč

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 320 g mouky
  • 100 g másla s 85% tuku
  • 150 g cukru
  • 4 velká vejce
  • 50 ml oleje
  • 10 g prášku do pečiva
  • 60 g máku
  • 3 lžičky kakaa (volitelné)
  • 3 velká jablka
  • 1 lahvička vanilkové esence

Pro polevu:

  • 300 g čokolády
  • 20 g másla

Jak budeme postupovat:

1. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Měkké máslo při pokojové teplotě smícháme s cukrem, dokud nevznikne pěna. Poté postupně přidáváme vejce jedno po druhém a dobře mícháme po každém přidaném vajíčku.

3. Lžící přidáme do směsi olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem (pokud chcete), mák, nastrouhaná jablka a vanilkovou esenci. Před přidáním jablek do směsi je vymačkáme, aby z nich nebyla příliš mnoho šťávy.

4. Dobře promícháme, dokud nezískáme homogenní těsto. Plech o rozměrech 20×30 cm vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj směs.

Recept na domácí jablkovo-makový koláč: Skvělý dezert pro každou příležitost
Zdroj: gustoase.net

5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35-40 minut, v závislosti na rychlosti pečení vaší trouby. Po upečení necháme koláč vychladnout v plechu.

6. Příprava polevy: Čokoládu rozlomíme na kousky, vložíme do hrnce s tenkým dnem a přidáme máslo. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a neustále mícháme, dokud není veškerá čokoláda rozpuštěná.

7. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme na koláč v plechu a necháme ho úplně vychladnout. Poté můžeme porcovat. Hotovo!

Dobrou chuť! 🙂

Recept na domácí jablkovo-makový koláč: Skvělý dezert pro každou příležitost
Zdroj: gustoase.net