Když se blíží Vánoce, každý z nás se těší na tu speciální vůni a chuť, která přináší sváteční atmosféru přímo do našich domovů. Naše vanilkovo-ořechové rohlíčky se švestkovým džemem jsou právě takovou vánoční klasikou, která rozjasní sváteční stůl a přinese radost každému, kdo po nich sáhne. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vanilkovo-ořechové rohlíčky se švestkovým džemem
Co budeme potřebovat:
- 500 g mouky
- 100 ml kvasu
- 200 ml oleje
- 7 g sušeného droždí
- 25 g čerstvého droždí
- 1 špetka soli
- 1 lahvička vanilkové esence
- 100 g vanilkového moučkového cukru
- 150 g povidel ze švestek
- 100 g mletých vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
1. V míse smíchejte kvas, vanilkovou esenci a droždí. Důkladně promíchejte. Postupně přidávejte olej a sůl, stále míchejte.
2. Prosejte mouku a zpracujte do hladkého a pružného těsta. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout 1 hodinu na teplém místě.
3. Rozválejte těsto a vykrojte kruh, pak ho nakrájejte na malé trojúhelníky.
4. Smíchejte povidla s mletými ořechy a nanesete náplň na trojúhelníky. Každý trojúhelník srolujte a položte rohlíčky na pečicí papír na plechu.
5. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte rohlíčky 15 minut.
6. Po upečení je nechte vychladnout a obalte je ve vanilkovém moučkovém cukru.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do náplně s povidly a ořechy přidat trochu skořice. Ujistěte se, že těsto je dobře vykynuté, než začnete formovat rohlíčky.
- Rohlíčky můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici, aby zůstaly čerstvé.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂