Tmavé dortíčky – vánoční cukroví

Tmavé dortíčky jsou vynikajícím příkladem klasického cukroví, které kombinuje bohatou čokoládovou chuť s ořechovou náplní. Jsou ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako luxusní doplněk ke kávě a čaji.

Zdroj: Renata Borková

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 30 g mletých ořechů
  • 1 žloutek
  • Vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa

Na náplň:

  • 200 g cukru moučka
  • 2 lžíce zavařeniny (dle chuti)
  • 200 g mletých ořechů
  • 4 lžíce rumu

Na dekoraci:

  • Rozpuštěná čokoláda na máčení
  • Další dekorace dle výběru

Postup:

1) Příprava těsta: Smíchejte hladkou mouku, máslo, cukr moučka, mleté ořechy, žloutek, vanilkový cukr a kakao. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočívat v lednici asi hodinu.

2) Pečení: Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Pečte je na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě na 185 °C do zlatova. Nechte upečené dortíčky vychladnout.

3) Příprava náplně: Smíchejte cukr moučka, zavařeninu, mleté ořechy a rum. Vyšlehejte do hladké náplně.

4) Slepování dortíčků: Dva vychladlé dortíčky slepte spolu ořechovou náplní.

5) Dekorace: Hotové dortíčky máčejte v rozpuštěné čokoládě a dle chuti dozdobte.

Doporučení

  • Pro různé variace dortíčků můžete experimentovat s různými druhy zavařenin a ořechů.

Závěr

Tmavé dortíčky s ořechovou náplní a čokoládou jsou krásným a chutným cukrovím, které zaujme na každém svátečním stole. Jsou dokonalým spojením chutí a textur, vhodné pro všechny příležitosti.