Vánoční čas přináší do našich domovů nejen radost a očekávání, ale také vůni a chuť domácího cukroví. Pokud hledáte recept na klasické vánoční vanilkové kolečka s džemem, jste na správném místě. Tyto slavnostní pamlsky jsou oblíbené pro svou jemnou chuť, která udělá vaše Vánoce ještě slavnostnějšími. Připravte se na pečení a nechte se unést vůní vanilky a džemu, která naplní vaši kuchyň radostí a štěstím.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Recept na vanilkové kolečka s džemem
Co budeme potřebovat:
- 250 g mouky
- 150 g margarínu
- 10 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 7 g prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 200 g povidel (nebo podle preference)
Jak budeme postupovat:
1. Margarín měkký a pokojové teploty se smíchá s cukrem a vanilkovým cukrem, poté se mixuje po dobu 2-3 minut, dokud se lehce nezpění.
2. Přidáme med, prášek do pečiva, citronovou šťávu, sůl a mixujeme, dokud se tyto ingredience nespojí. Můžete použít libovolný druh medu dle vašeho výběru.
3. Nakonec prosejeme mouku do směsi a lehce rukou hněteme, dokud nezískáme hladké těsto, které lze snadno tvarovat.
4. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na hrubší plát. Pomocí skleničky nebo kulaté formy vykrajujeme koláčky.
5. Na pekáček vložíme pečicí papír a pak na něj pokládáme kolečka. Můžete také použít formu na sušenky ve tvaru hvězdy.
6. Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme koláčky při 180 stupních po dobu 10 minut, dokud nezezlátnou.
7. Po 10 minutách vypneme troubu, vyndáme pekáček a necháme koláčky vychladnout. Jakmile jsou vychlazené, na jednu stranu každého koláčku dáme povidla a přilepíme druhý koláček k němu.
8. Koláčky se dávají do misky, přikryjí se potravinovou fólií a nechají se vychladit po dobu 5-6 hodin nebo přes noc.
9. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo podávat samotné k šálku čaje, mléka nebo kávy.
Dobrou chuť a hodně štěstí při pečení! 🙂