Připravte se na potěšení s tímto receptem na dokonalý dezert: kakaové kostky s luxusní kávovou pěnou. Tento dezert je skvělou volbou pro všechny, kdo milují spojení bohaté čokolády a aromatické kávy. Příprava je překvapivě jednoduchá, ale výsledek je opravdu ohromující. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaové kostky s kávovou pěnou
Těsto:
- 2 hrnky pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 3 vejce
- 180 g přírodního bílého jogurtu
- 1/2 šálku oleje
- 3/4 hrnku cukru
- 1 šálek silné kávy espresso
Kávová pěna:
- 2 lžíce želatiny + 1/4 šálku studené vody
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (530 g)
- 1 šálek uvařené kávy
Poleva:
- 2 lžičky želatiny + 6 lžiček studené vody
- 1 šálek mléka
- 2 lžičky instantní kávy
- 2-3 lžíce kakaa
- 1/4 šálku cukru
Na zdobení a posypání:
- čokoládová posypka
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem.
2. Do samostatné mísy přidejte rozklepnuté vejce, bílý jogurt, přilijte olej a přisypejte cukr – pomocí kuchyňského robota šlehejte, dokud se nespojí.
3. Následně po vyšlehání je přendejte do mísy se suchými ingrediencemi – promíchejte, pak přilijte vychladlou kávu – míchejte, dokud se nespojí.
4. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměre 21 x 32 cm.
5. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C a po upečení rozkrojte na 2 vrstvy.
6. Kávová pěna: Želatinu zalijte studenou vodou – promíchejte a nechte nabobtnat. Poté ji přidejte do horkého espressa a míchejte, dokud se nerozpustí. Odstavte na několik minut, dokud káva mírně nevychladne a smíchejte s kondenzovaným mlékem.
7. Vychladlou želatinovou směs vyšlehejte do tuha a přidejte kávu smíchanou s kondenzovaným mlékem – promíchejte.
8. Položte jeden z čokoládových vršků zpět do formy a navrch rozetřete kávový krém a zakryjte druhým vrškem.
9. Poleva: Želatinu zalijte studenou vodou – promíchejte a nechte nabobtnat.
10. Do hrnce nalijte mléko, přilijte kávu, přisypte kakao a cukr – přísady promíchejte a přiveďte k varu. Odstavte z hořáku a přidejte nabobtnalou želatinu – míchejte, dokud se nerozpustí, poté odstavte, aby vychladla a ztuhla. Když poleva začne houstnout, nalijte ji na vrch dortu a uhlaďte.
11. Na závěr ozdobte čokoládovou posypkou a podávejte s láskou.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!