Vítejte u našeho receptu na karamelovo-kakaový dort s lískovými ořechy, který vás okouzlí svou bohatou chutí a lahodnou texturou. Tato sladká pochoutka je připravena s pečlivě vybranými ingrediencemi, které vám zaručí nezapomenutelný zážitek. Pojďme se společně ponořit do světa výjimečného dezertu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Karamelovo-kakaový dort s lískovými ořechy
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 2 vajíčka
- 150-200 g cukru
- 100 g másla
- 8 g vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany (můžete ji nahradit kefírem nebo jogurtem)
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 230 g mouky
Pro krém:
- 180 g másla
- plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce tekutého medu
- 8 g vanilkového cukru
- sklenice lískových ořechů (oloupaných)
Pro polevu (volitelné):
- lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
- 40 g hořké čokolády
Všechny suroviny na těsto a krém musí mít pokojovou teplotu!
My jsme pekli korpusy na 2 kulatých pleších, s průměry 30 a 32 cm. Pokud chcete, můžete použít pouze plech o průměru 30 cm, ze kterého následně rozkrojíte těsto na 2 nerovné části: 1/3 a 2/3.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte ručním šlehačem nebo mixérem po dobu 1-2 minut, dokud nevznikne hladká směs.
2. Přidejte měkké máslo a promíchejte, dokud nedosáhnete homogenní konzistence.
3. Přidejte zakysanou smetanu smíchanou s jedlou sodou. Promíchejte.
4. Postupně (ve 2 etapách) přidávejte prosátou mouku. Dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky. Měli byste získat docela husté těsto, které pomalu stéká z lžíce.
5. Dno plechů vyložte pečicím papírem. Přendejte 1/3 těsta do většího plechu a zbytek do menšího. Rozetřete je rovnoměrně.
6. Postupně pečte korpusy v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Ověřte, zda jsou hotové pomocí špejle.
7. Nechte korpusy vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je vyjměte z plechů a oddělte od pečicího papíru.
8. Tenčí korpus položte na servírovací talíř. Silnější korpus nakrájejte na kostky.
9. Připravte krém: Měkké máslo vyšlehejte mixérem na vysoké rychlosti po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte nadýchanou a bělavou konzistenci.
10. Postupně (ve 3-4 etapách) přidávejte karamelizované kondenzované mléko, při každém přidání míchejte, dokud nedosáhnete homogenního krému.
11. Přidejte vanilkový cukr a předem prosátý kakaový prášek. Dobře promíchejte mixérem na nízkou rychlost.
12. Přidejte tekutý med a znovu promíchejte.
13. Lískové ořechy osmažte na suché pánvi. Nechte je vychladnout a následně je rozemelte v mixéru.
14. Sestavení dortu: Spodní korpus na talíři potřete 2 lžícemi krému.
15. Nakrájené kostky z tlustšího korpusu přidejte do zbývajícího krému. Dobře promíchejte.
16. Směs z korpusu a krému rovnoměrně rozetřete na povrch spodního korpusu. Důkladně ji přitlačte lžící nebo špachtlí.
17. Rozetřete rozemleté lískové ořechy po povrchu dortu.
18. Připravte polevu: Hořkou čokoládu rozpusťte na mírném ohni nebo nad vodní lázní, přidáním lžíce rafinovaného slunečnicového oleje.
19. Polevu “chaoticky” rozetřete na povrch dortu.
20. Dort nakrájejte na kousky.
Servírujte a vychutnávejte si jeho nádhernou chuť! 🙂
Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!