Připravte se na kulinářský zážitek, který vás úplně pohltí! Náš recept na vepřové maso v křenové marinádě s cibulovou omáčkou a dýňovou přílohou je dokonalou kombinací neotřelých chutí a textur. Vyzkoušejte něco nového!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřové maso v křenové marinádě s cibulovou omáčkou a dýňovou přílohou
Co budeme potřebovat:
- 2,5 kg masa (my jsme použili vepřové kotlety, ale můžete použít jakékoliv maso – dokonce i kuřecí prsa)
Pro marinádu:
- jedna lžička soli
- 30 g nastrouhaného křenu
- jedna lžička mletého koriandru
- 3 stroužky česneku
- 50 ml sójové omáčky
Pro omáčku:
- 3 střední cibule
- 80 g zakysané smetany
- 2 vrchovaté lžičky dijonské hořčice (s celými zrny)
- ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
- 150 g sýra (volitelně; my jsme použili mozzarellu)
Pro přílohu:
- 800 g dýně
- sůl – podle chuti
- 100 g zakysané smetany
- 50 ml sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- sušený rozmarýn – podle chuti
- jedna lžička oblíbeného koření: koriandr, fenykl, bazalka, majoránka – podle chuti
- 50 ml oleje
- pečící fólie
Jak budeme postupovat:
1. Připravte maso: nakrájejte ho na plátky o tloušťce 1 cm.
2. Maso vložte do hluboké mísy. Přidejte sůl, nastrouhaný křen, mletý koriandr, česnek protlačený lisem a sójovou omáčku. Dobře promíchejte.
3. Nechte maso marinovat 30-45 minut.
4. Připravte omáčku: cibuli rozmixujte v mixéru na pyré. Vložte ji do hlubokého talíře nebo jiné vhodné nádoby.
5. Přidejte zakysanou smetanu, hořčici a sůl. Promíchejte.
6. Plátky masa položte na vymazaný plech.
7. Na každý kousek masa naneste bohatou vrstvu cibulové omáčky.
8. Pečte 40 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
9. Vyndejte maso z trouby. Pokud chcete, můžete ho posypat nastrouhaným sýrem a péct ještě 5-7 minut, jen aby se sýr rozpustil.
10. Připravte přílohu: dýni oloupejte a vyjměte semínka. Nakrájejte ji na kousky (my jsme ji krájeli zoubkovaným nožem) a dejte do hluboké mísy.
11. Přidejte sůl, zakysanou smetanu, sójovou omáčku, česnek protlačený lisem, sušený rozmarýn, oblíbené koření a olej. Dobře promíchejte.
12. Dýni i se směsí přeneste do pečící fólie. Uzavřete konce a položte na plech. Nechte dýni marinovat 15-30 minut.
13. Pečte 30-40 minut, dokud nebude hotová, v předehřáté troubě na 200 °C (pečeme společně s masem).
14. Podávejte šťavnaté maso pečené s cibulovou omáčkou a aromatickou přílohu z dýně! Ideální kombinace!
Přejeme vám dobrou chuť v kruhu vašich blízkých!