Dort z ořechů s kávovou náplní

Opět je před námi krásný víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na báječný dort z ořechů s kávovou náplní si ihned zamilujete. Se šálkem skvělé kávy a horkého čaje si budete připadat jako na obláčku.

Dort z ořechů s kávovou náplní
Zdroj: smakinatalerzu.pl

Dort z ořechů s kávovou náplní

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

Základ:

  • 6 vaječné bílky
  • tuhá smetana ke šlehání – podle potřeby
  • 1 šálek jemného cukru
  • 6 žloutky
  • 2 lžíce studené vody + 1-2 lžíce oleje
  • 1 šálek pšeničné mouky

Ořechový základ:

  • 6 vaječných bílků
  • 140 g jemného cukru
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 200 g nasekaných lískových ořechů
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce strouhanky

Kávovo-máslový krém:

  • 300 g másla
  • 6 žloutků
  • 4-5 lžic jemného cukru
  • 2 lžičky instantní kávy crema

Ostatní:

  • švestkový džem – podle chuti
  • čokoládová poleva – na zdobení

Jak budeme postupovat:

1. Základ: Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání a postupně přisypávejte cukr, přidávejte žloutky, přilévejte vodu, olej a přisypejte ještě prosátou mouku.

2. Následně základ nalijte na plech o rozměre 21 x 32 cm vyložený pečicím papírem.

3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.

4. Ořechový základ: Bílky vyšlehejte do tuha a postupně přisypávejte cukr – šlehejte do lesklé pěny, poté přidejte med a přisypte ořechy smíchané s pšeničnou moukou, práškem do pečiva a strouhankou – jemně promíchejte vidličkou.

5. Následně základ nalijte na plech o rozměre 21 x 32 cm vyložený pečicím papírem.

6. Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut při 150 °C – (na posledních 5-10 minut můžete teplotu zvýšit na 180 °C, aby koláč trochu zhnědl).

7. Kávovo-máslový krém: Měkké máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem, pak přilijte kávu a ještě 2-3 minuty šlehejte, pak přidejte máslo – šlehejte, dokud se nespojí.

8. Upečený základ rozkrojte na 2 vrstvy a jednu z nich potřete švestkovým džemem a 1/2 připraveného kávovo-máslového krému, poté položte ořechový základ, který potřete se zbytek krému a přikryjte druhou vrstvou základu.

9. Nakonec ozdobte čokoládovou polevou a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!