Zelné listy plněné rajčaty a sýrem představují neobyčejně chutný pokrm, který potěší nejen oko, ale především chuťové pohárky. Kombinace křehkých zelných listů, které obklopují šťavnatá rajčata a rozplývající se sýr, vytváří dokonalý harmonický celek. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zelné listy plněné rajčaty a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 600-700 g čerstvého zelí
- 200 g sýra
- středně velké rajče
- 2 vejce
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 50 ml mléka nebo smetany na vaření
- 4 lžíce mouky (+ na obalování)
- 150 g strouhanky
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Odstraňte vnější listy z hlávky zelí. Omyjte ji a odřízněte košťál.
2. Přiveďte 3 litry vody k varu. Přidejte do ní lžíci soli. Vložte do ní hlávku zelí a blanšírujte ji, dokud nezmění barvu a listy se nezačnou oddělovat. Nevařte ji příliš dlouho!
3. Vyjměte zelí z vody a oddělte listy. Nechte je vychladnout a pak ostrým nožem odstraňte tlusté žilky u základny listů.
4. Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle.
5. Rajče nakrájejte na kostičky.
6. Připravte těstíčko: vejce rozmíchejte dohladka, přidejte sůl a mletý černý pepř podle chuti. Přidejte mléko a mouku. Směs šlehejte metlou dohladka.
7. Na oddělené talíře dejte několik lžic mouky a strouhanku.
8. Na každý list zelí dejte trochu nastrouhaného sýra a několik kostiček rajčete blízko ke základně listu. Poté list zelí zrolujte, začínajíc od základny a boky přikládejte dovnitř.
9. Podobně zformujte všechny rolky.
10. Každou roličku obalte v mouce, potom ji ponořte do těstíčka a obalte ve strouhance.
11. Smažte rolky na pánvi s rozpáleným olejem na středním ohni z obou stran.
12. Malé listy, do kterých je těžké dát náplň, mohou být ponořeny přímo do těstíčka a smaženy tak, jak jsou.
13. Přeneste smažené zelí na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej.
14. Podávejte smažené zelí plněné rajčaty a sýrem! Pokud máte chuť, můžete k tomuto lahůdkovému jídlu připravit také smetanovou omáčku.
Dobrou chuť!