Přeměňte obyčejné brambory na skvostné novoroční jídlo s naším receptem na brambory obalené ve slanině a rozmarýnu, doprovázené osvěžujícím jogurtovým dresinkem! Vytvořte výjimečnou chuťovou explozi a udělejte z obyčejného večerního stolu nezapomenutelnou oslavu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Brambory obalené ve slanině a rozmarýnu s jogurtovým dresinkem
Co budeme potřebovat:
- 10 malých brambor
- 10 plátků slaniny
- sůl, černý pepř, bobkové listy
- rozmarýn
- 30 g másla
- 40 ml oleje
- špejle
- česnek
- 40 g jogurtu
- 40 g zakysané smetany
- 1 lžička italských bylinek
- zelenina
Jak budeme postupovat:
1. Vyberte si malé brambory – pokud je nenajdete, vezměte větší a nakrájejte je na čtvrtiny.
2. Dejte vařit hrnec vody, přidejte 1 větvičku rozmarýnu, bobkové listy, sůl a směs pepře. Přidejte brambory a vařte je, dokud nejsou téměř hotové, po dobu 10-12 minut, v závislosti na jejich velikosti.
3. Brambory vyjměte a nechte je 5 minut vychladnout.
4. Plátky slaniny potřete máslem. Pokud používáte slaninu s vysokým obsahem tuku, nepřidávejte máslo, ale s máslem bude pokrm jemnější.
5. Brambory obalíme plátky slaniny.
6. Na dno pekáčku přidejte máslo a olivový nebo slunečnicový olej. Slaninu pevně upevněte na obou stranách špejlí a položte brambory do pekáčku.
7. Brambory osolte a opepřete, poté pekáček zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 160-170 °C po dobu přibližně 20 minut. Neodstraňujte fólii, aby slanina nevyschla a zůstala šťavnatá.
Rada: Brambory můžete připravit předem a dát do trouby 20 minut před příchodem hostů, abyste je mohli podávat horké.
8. Smíchejte smetanu s jogurtem, aby vznikla omáčka trochu tekutější než zakysaná smetana. Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, bylinky, špetku soli a černého pepře. Pro aroma můžete přidat trochu čerstvé nebo mražené zeleniny, petržel nebo koriandr.
9. Dekorujte brambory větvičkami rozmarýnu a podávejte je okamžitě spolu s omáčkou.
Přejeme vám dobrou chuť!