Představte si, že můžete mít 40 lahodných kakaových sušenek, a to vše z jednoho vajíčka! Navíc je připravíte během pouhých 20 minut. Tato rychlá a jednoduchá receptura vám umožní udělat si sami domácí sušenky, které budou skvělou pochoutkou pro vás i vaše blízké.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaové sušenky z jednoho vajíčka
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- jedno vajíčko
- 200 g cukru
- 100 g měkkého másla
- 200 ml mléka (pokojová teplota)
- 2-3 lžíce kakaového prášku
- jedna lžička prášku do pečiva
- 2-2,5 sklenice mouky
Pro krém:
- 300 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 100 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 50 g smetanového sýru
Pro polevu:
- 50 g mléčné čokolády
Jako náplň můžete použít hustou šlehačku, hustou marmeládu, čokoládový krém atd.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte vajíčko, cukr a měkké máslo. Šlehejte je mixérem po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte hladkou, nadýchanou a světlou směs.
2. Přidejte mléko. Zamíchejte.
3. Přidejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Míchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi. Měli byste získat husté těsto, které pomalu spadá z lžíce.
4. Těsto přesuňte do sáčku na zdobení. Ořízněte špičku tak, aby vznikla dírka o průměru asi 1 cm.
5. Těsto naneste na plech s pečicím papírem ve formě koleček o průměru asi 3 cm. Stiskněte je prstem navlhčeným vodou. Měli byste získat 40 kousků.
6. Pečte přibližně 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Nechte je vychladnout.
7. Připravte krém: Smetanu ke šlehání šlehejte mixérem, postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr, dokud nevzniknou měkké špičky. Poté přidejte smetanový sýr a šlehejte, dokud nevzniknou pevné špičky.
8. Sestavte sušenky: Sušenky spojte do dvojic. Krém přesuňte do sáčku na zdobení s tryskou ve tvaru hvězdy.
9. Krém nanesete na jednu ze sušenek každého páru a přikryjte druhou sušenkou.
10. Rozpusťte mléčnou čokoládu a přesuňte ji do sáčku na zdobení. Ořízněte špičku a naneste ji na povrch sušenek.
11. Sušenky dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Přejeme dobrou chuť!