Králík na černém pivu s hlávkovým zelím a bramborovým knedlíkem

Pokud máte chuť na tradiční českou klasiku, králík na černém pivu s hlávkovým zelím a bramborovými knedlíky je výborná volba. Tento bohatý a chutný pokrm je ideální pro nedělní oběd nebo sváteční večeři. Postup je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to.

Zdroj: Renata Fischerová

Ingredience:

Na králíka na černém pivu:

  • Králík (maso) – můžeme přihodit i bůček
  • Sůl
  • Kmín
  • Mletý bobkový list
  • Česnek
  • Cibule
  • Špekové koření
  • Sádlo
  • Vývar
  • Černé pivo

Na hlávkové zelí:

  • Hlávkové zelí
  • Voda
  • Sůl
  • Kmín
  • Cibule
  • Slanina
  • Mouka
  • Brambora
  • Cukr
  • Ocet

Na bramborové knedlíky:

  • 700 g vařených brambor (den předem)
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 350 g dětské krupičky

Postup

1) Příprava králíka: Maso omyjte, osušte a opepřete směsí soli, kmínu, mletého bobkového listu, česneku a špekového koření. Dejte na plech s trochou sádla, zalijte vývarem a pivem a pečte hodinu přikryté. Poté odkryjte a dopečte do zlatova.

2) Příprava zelí: Hlávkové zelí nakrájejte, zalejte vodou s osolením a kmínem a vařte do měkka. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte slaninu a orestujte. Pak přidejte mouku a vše smíchejte. K zelí přidejte nastrouhanou bramboru, cukr a ocet a vařte do finální konzistence.

3) Příprava knedlíků: Vařené brambory nastrouhejte, polovinu jemně, polovinu hrubě, přidejte vejce, sůl a krupičku a vypracujte těsto. Tvarujte šišky a vařte ve vodě 22 minut. Po uvaření okamžitě vyndejte, propláchněte studenou vodou a propíchejte vidličkou.

Závěr

Servírujte křehké plátky králíka s bohatým zelím a měkkými knedlíky. Tento pokrm je skvělým příkladem toho, jak může být česká kuchyně rozmanitá a plná chutí. Je to jídlo, které zaručeně zahřeje tělo i duši.