Pokud máte chuť na tradiční českou klasiku, králík na černém pivu s hlávkovým zelím a bramborovými knedlíky je výborná volba. Tento bohatý a chutný pokrm je ideální pro nedělní oběd nebo sváteční večeři. Postup je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:
Na králíka na černém pivu:
- Králík (maso) – můžeme přihodit i bůček
- Sůl
- Kmín
- Mletý bobkový list
- Česnek
- Cibule
- Špekové koření
- Sádlo
- Vývar
- Černé pivo
Na hlávkové zelí:
- Hlávkové zelí
- Voda
- Sůl
- Kmín
- Cibule
- Slanina
- Mouka
- Brambora
- Cukr
- Ocet
Na bramborové knedlíky:
- 700 g vařených brambor (den předem)
- 2 vejce
- Sůl
- 350 g dětské krupičky
Postup
1) Příprava králíka: Maso omyjte, osušte a opepřete směsí soli, kmínu, mletého bobkového listu, česneku a špekového koření. Dejte na plech s trochou sádla, zalijte vývarem a pivem a pečte hodinu přikryté. Poté odkryjte a dopečte do zlatova.
2) Příprava zelí: Hlávkové zelí nakrájejte, zalejte vodou s osolením a kmínem a vařte do měkka. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte slaninu a orestujte. Pak přidejte mouku a vše smíchejte. K zelí přidejte nastrouhanou bramboru, cukr a ocet a vařte do finální konzistence.
3) Příprava knedlíků: Vařené brambory nastrouhejte, polovinu jemně, polovinu hrubě, přidejte vejce, sůl a krupičku a vypracujte těsto. Tvarujte šišky a vařte ve vodě 22 minut. Po uvaření okamžitě vyndejte, propláchněte studenou vodou a propíchejte vidličkou.
Závěr
Servírujte křehké plátky králíka s bohatým zelím a měkkými knedlíky. Tento pokrm je skvělým příkladem toho, jak může být česká kuchyně rozmanitá a plná chutí. Je to jídlo, které zaručeně zahřeje tělo i duši.