5 druhů cukroví připravené ze stejného těsta

Příprava vánočního cukroví nemusí být složitá ani časově náročná. S tímto univerzálním receptem na základní těsto si můžete vykouzlit hned pět různých druhů cukroví, které oslní na svátečním stole. Tato variabilita je ideální pro všechny, kdo chtějí efektivně využít svůj čas a přesto mít rozmanitou nabídku.

Zdroj: CookBakery

Základní těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 300 g kukuřičného škrobu
  • 450 g cukru
  • 4 balení vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 600 g másla

Postup přípravy základního těsta:

1) Základní těsto: Ve velké míse smíchejte sypké ingredience – mouku, škrob, cukr a vanilkový cukr. Přidejte změklé máslo a vejce a rukama zpracujte do hladkého těsta. Rozdělte těsto na pět stejných částí a každou zabalte do potravinové fólie. Uložte do lednice a nechte odpočívat přes noc.

Citronové sušenky

  • Citronová kůra z jednoho citronu
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy

Skořicové sušenky

  • 30 g cukru
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice

Mandlové sušenky

  • 100 g jemně sekaných mandlí
  • 100 g oříškové polevy
  • Hrubě sekané mandle dle potřeby

Vykrajované sušenky

  • Mléčná čokoláda dle potřeby

Linecké s marmeládou

  • 120 g malinové marmelády
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy jednotlivých druhů cukroví:

Citronové sušenky: Do jedné části těsta zapracujte citronovou kůru a vyválejte na placku. Vykrájejte sušenky a upečte. Po upečení a vychladnutí namočte do citronové polevy a posypejte citronovou kůrou.

Zdroj: CookBakery

Skořicové sušenky: Další část těsta tvarujte na válečky a nakrájejte na kolečka. Po upečení obalte v směsi cukru, vanilkového cukru a skořice.

Zdroj: CookBakery

Mandlové sušenky: Do těsta přimíchejte sekané mandle, vytvořte kuličky, upečte a po vychladnutí namočte do polevy a posypte mandlemi.

Zdroj: CookBakery

Vykrajované sušenky: Z další části těsta vykrojte tvary a po upečení ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Zdroj: CookBakery

Linecké s marmeládou: Z poslední části těsta vykrojte tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepte marmeládou a posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: CookBakery

VIDEO RECEPT:

Závěr

Pět druhů cukroví z jednoho těsta představuje skvělý způsob, jak připravit rozmanité a chutné sváteční pochoutky bez zbytečného stresu a s minimem odpadu. Užijte si tvoření a ochutnávání s rodinou a přáteli!