Vítejte ve světě domácího kulinářského umění! Dnes vám představíme recept na meruňkový džem, který je tak jednoduchý, že si řeknete: “To už prostě nemůže být snazší!” Jdeme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí meruňkový džem
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg meruněk
- 1 kg cukru
- 50 ml vody
- 1 špetku kyseliny citronové nebo 1 lžíci citronové šťávy – volitelně
Jak budeme postupovat:
1. Meruňky omyjte, vyberte ty bez vad a odstraňte pecky.
2. Přidejte vodu, dejte hrnec na střední oheň a vařte 5-7 minut za stálého míchání.
3. Meruňky rozmixujte.
4. Přidejte cukr a pokud chcete zachovat světlou a zářivou barvu, přidejte kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
5. Směs dejte na střední oheň a vařte 20-30 minut za stálého míchání a odstraňování pěny.
6. Marmeládu otestujte následujícím způsobem: nalijte 1 lžíci marmelády na talíř, nechte ji 5 minut vychladnout a potom ji prstem středem přetáhněte. Pokud pruh zmizí rychle, marmeláda ještě není hotová. Musíte ji vařit dál, dokud zůstane pruh čistý a kapka zůstane na lžíci a na talíři.
7. Horkou marmeládu nalijte do teplých sterilizovaných sklenic, zavíčkujte nebo utěsněte. Sklenice obrátit dnem vzhůru, přikryjte něčím teplým a nechte vychladnout.
Rada: Sklenice můžete sterilizovat v troubě. Vlhké sklenice vložte do studené trouby, nastavte teplotu na 120-130 °C po dobu 15 minut. Víčka vařte 3-5 minut a poté je důkladně osušte.
8. Jemná a aromatická marmeláda vám pomůže cítit letní teplo i v zimě!
Přejeme dobrou chuť ve společnosti svých blízkých!