Tradiční recept na hovězí po burgundsku – stará klasika!

Vítejte ve světě tradičního kulinářského umění! Dnes se vydáme na cestu do minulosti a představíme vám starou klasiku – recept na hovězí po burgundsku. Tato lahodná specialita je synonymem pro chutné a bohaté pokrmy, které vás okouzlí svým výjimečným aroma a chuťovou harmonií.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

Tradiční recept na hovězí po burgundsku

Co budeme potřebovat:

  • 1,36 kg hovězí kýta (nakrájená na kousky o velikosti 5 cm)
  • 6 plátků slaniny
  • 2 mrkve (střední, nakrájené)
  • 1 cibule (velká, nakrájená)
  • 24 malých cibulek (oloupaných)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 680 g hub (umytých a nakrájených)
  • 720 ml Pinot Noir (nebo jiného červeného vína)
  • 480 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 22,5 g rajčatové pasty
  • 37,5 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 80 ml petržele (čerstvě nasekané)
  • 1,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička cukru
  • 240 ml vody
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Rozpalte velkou hlubokou pánev s těžkým dnem a pokličkou nad středním plamenem. Přidejte 15 ml másla a opečte hovězí maso ze všech stran, dokud nezezlátne.

2. Jakmile maso zezlátne, přidejte 30 ml másla do pánve, vmíchejte nakrájenou cibuli, mrkve a česnek. Vařte 2-3 minuty. Vmíchejte mouku a pak přidejte rajčatovou pastu. Vařte další 2-3 minuty, často míchejte.

3. Přidejte víno a promíchejte. Přidejte hovězí vývar (tak, aby téměř zakryl maso), nadrobno nasekanou slaninu, petržel, tymián a bobkový list. Přikryjte poklicí a přiveďte k mírnému varu. Vařte 2 hodiny.

Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

4. Mezitím rozpusťte 15 ml másla na středně velké pánvi, přidejte houby a restujte je, dokud nezezlátnou ze všech stran.

Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

5. Připravte cibulky. Smíchejte 240 ml vody a cukru. Rozpusťte 30 ml másla na středně velké pánvi. Přidejte vodu s cukrem a cibulky. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přikryjte poklicí a vařte 10 minut. Odstraňte pokličku, zvyšte teplotu a vařte za občasného potřásání pánví, dokud voda nezmizí a cibulky nezezlátnou ze všech stran. Cibulky vyjměte a dejte na samostatný talíř.

Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

6. Přidejte cibulky a houby do hovězího guláše. Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Vařte dalších 5 minut.

Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

7. Odeberte z ohně. Podávejte s bramborami, těstovinami nebo křupavým chlebem.

Tradiční recept na hovězí po burgundsku - stará klasika!
Zdroj: mydeliciousmeals.com

Hotovo! Dobrou chuť! 🙂