Vítejte ve světě tradičního kulinářského umění! Dnes se vydáme na cestu do minulosti a představíme vám starou klasiku – recept na hovězí po burgundsku. Tato lahodná specialita je synonymem pro chutné a bohaté pokrmy, které vás okouzlí svým výjimečným aroma a chuťovou harmonií.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční recept na hovězí po burgundsku
Co budeme potřebovat:
- 1,36 kg hovězí kýta (nakrájená na kousky o velikosti 5 cm)
- 6 plátků slaniny
- 2 mrkve (střední, nakrájené)
- 1 cibule (velká, nakrájená)
- 24 malých cibulek (oloupaných)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 680 g hub (umytých a nakrájených)
- 720 ml Pinot Noir (nebo jiného červeného vína)
- 480 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 22,5 g rajčatové pasty
- 37,5 g hladké mouky
- 90 g másla
- 80 ml petržele (čerstvě nasekané)
- 1,5 lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžička cukru
- 240 ml vody
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Rozpalte velkou hlubokou pánev s těžkým dnem a pokličkou nad středním plamenem. Přidejte 15 ml másla a opečte hovězí maso ze všech stran, dokud nezezlátne.
2. Jakmile maso zezlátne, přidejte 30 ml másla do pánve, vmíchejte nakrájenou cibuli, mrkve a česnek. Vařte 2-3 minuty. Vmíchejte mouku a pak přidejte rajčatovou pastu. Vařte další 2-3 minuty, často míchejte.
3. Přidejte víno a promíchejte. Přidejte hovězí vývar (tak, aby téměř zakryl maso), nadrobno nasekanou slaninu, petržel, tymián a bobkový list. Přikryjte poklicí a přiveďte k mírnému varu. Vařte 2 hodiny.
4. Mezitím rozpusťte 15 ml másla na středně velké pánvi, přidejte houby a restujte je, dokud nezezlátnou ze všech stran.
5. Připravte cibulky. Smíchejte 240 ml vody a cukru. Rozpusťte 30 ml másla na středně velké pánvi. Přidejte vodu s cukrem a cibulky. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přikryjte poklicí a vařte 10 minut. Odstraňte pokličku, zvyšte teplotu a vařte za občasného potřásání pánví, dokud voda nezmizí a cibulky nezezlátnou ze všech stran. Cibulky vyjměte a dejte na samostatný talíř.
6. Přidejte cibulky a houby do hovězího guláše. Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Vařte dalších 5 minut.
7. Odeberte z ohně. Podávejte s bramborami, těstovinami nebo křupavým chlebem.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂