Plněné koblihy s mascarpone a čokoládovou polevou

Koblihy jsou oblíbenou pochoutkou mnoha z nás, a pokud je naplníte kombinací mascarpone a šlehačky, stávají se neodolatelným lákadlem. Tyto domácí koblihy vás nadchnou svou nadýchaností a jemnou chutí.

Zdroj: Nikola Holubová

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky + navíc na posypání pracovní plochy
  • Špetka soli
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • Kůra z jednoho citrónu
  • 4–5 žloutků
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 2–3 lžíce rumu (Tuzemák)
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g) nebo 1 sáček sušeného

Na plnění:

  • Marmeláda nebo pikantní zavařenina

Na smažení:

  • Olej

Na posypání:

  • Moučkový cukr

Krém:

  • Mascarpone
  • Vyšlehaná šlehačka

Na dekoraci:

  • Čokoláda na namáčení vršků koblih

Postup:

1) Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku se solí. Přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte chvíli odstát, dokud nezačne pracovat. Pak směs přilijte do mouky společně s rozpuštěným máslem, rumem a žloutky. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě vykynout.

2) Tvarování koblih: Vykynuté těsto rozdělte na malé kousky, z každého vyformujte kuličku a nechte je na pomoučené pracovní ploše ještě asi 20 minut odpočinout.

3) Smažení: Koblihy smažte ve vyhřátém oleji dozlatova z obou stran. Hotové nechte odkapat na papírových utěrkách.

4) Krém: Smíchejte mascarpone s vyšlehanou šlehačkou do hladkého krému.

5) Plnění a dekorace: Rozřízněte koblihy, do spodní části vložte lžíci marmelády nebo zavařeniny, na ni naneste vrstvu krému. Vršek koblihy namočte v rozpuštěné čokoládě a přiložte zpět na naplněné dno.

6) Dokončení: Hotové koblihy můžete ještě posypat moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také – Krémové rohlíčky, které nesmí chybět na vánočním stole


Tipy:

  • Před smažením zkontrolujte teplotu oleje – kobliha by měla na povrch vystoupat do 30 sekund.
  • Pokud máte rádi bohatě plněné koblihy, můžete do krému přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru pro intenzivnější chuť.
  • Při namáčení vršků koblih do čokolády použijte dostatečně hlubokou nádobu, aby bylo namáčení snadné a rovnoměrné.